Συνάντηση κορυφής συμφώνησαν Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν

Σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου που ξάφνιασε τον πλανήτη προχώρησαν οι ηγέτες των δύο χωρών που λίγο καιρό πριν δεν δίσταζαν να ανταλλάξουν ακόμη και προσωπικές απειλές και προσβολές: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας συμφώνησαν να συναντηθούν, και μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σχετική Είδηση: Ο Ντόναλντ Τραμπ ειρωνεύεται τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος, που συμπλήρωσε οτι η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί σε τόπο και χρόνο που μένει να οριστούν. Η Ουάσινγκτον προσμένει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αλλά στο μεταξύ οι κυρώσεις και η πίεση που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ θα συνεχιστούν, σημειώνεται.

Όλα άρχισαν όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν και ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Την ανακοίνωση έκανε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ (…) είπε ότι θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τον Μάιο», ανέφερε ο Τσανγκ.

«Ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι η Βόρεια Κορέα θα απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο Κιμ δήλωσε πως δεσμεύεται να καταβάλλει προσπάθεια για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Συνάντηση κορυφής συμφώνησαν Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν
South Korean national security director Chung Eui-yong, center, speaks to reporters at the White House in Washington, Thursday, March 8, 2018, as intelligence chief Suh Hoon, left and Cho Yoon-je, the South Korea ambassador to United States, listen. President Donald Trump has accepted an offer of a summit from the North Korean leader and will meet with Kim Jong Un by May, a top South Korean official said in a remarkable turnaround in relations between two historic adversaries. (AP Photo/Andrew Harnik)

Ο Τσανγκ ανέφερε ότι τόσο στη Σεούλ, όσο και στην Ουάσινγκτον επικρατεί αισιοδοξία για τη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας με σκοπό να εξερευνηθεί η πιθανότητα ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης που προκάλεσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.

Παράλληλα, ο Τσανγκ σημείωσε ότι τα προγραμματισμένα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ θα διεξαχθούν όπως προβλέπεται τον Απρίλιο, ενώ συμπλήρωσε ότι η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστεί μέχρις ότου η Πιονγκγιάνγκ κάνει τα λόγια πράξεις.

Συνάντηση κορυφής συμφώνησαν Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν
South Korean national security director Chung Eui-yong speaks to reporters at the White House in Washington, Thursday, March 8, 2018, as intelligence chief Suh Hoon, left and Cho Yoon-je, the South Korea ambassador to United States listen. President Donald Trump has accepted an offer of a summit from the North Korean leader and will meet with Kim Jong Un by May, a top South Korean official said in a remarkable turnaround in relations between two historic adversaries (AP Photo/Susan Walsh)

Ο Τσανγκ επισήμανε ακόμη ότι ο Κιμ αντιλαμβάνεται πως τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια πρέπει να συνεχιστούν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της νοτιοκορεατικής προεδρίας διευκρίνισε πως ενημέρωσε τον Τραμπ και στελέχη της κυβέρνησής του για τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της Σεούλ με τον Κιμ και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του στην Πιονγκγιάνγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος