Προς εκλογές στις 25 Ιουνίου – Τι συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, διάλογοι και παραλειπόμενα

Επιταχύνονται οι θεσμικές διαδικασίες για την προκήρυξη των δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου. Μόλις 25 λεπτά κράτησε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Η συνάντηση ήταν τυπική και όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας « Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό είναι γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα».

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Λίνα Μπεθάνη, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν για τη διενέργεια εκλογών στις 25 Ιουνίου ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την ΠτΔ σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν θα πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση για τα κρίσιμα θέματα που θα κληθούν να χειριστούν. Υπογράμμισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Σε δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, φθάνοντας στον Περισσό. Τόνισε ότι στόχος του για τις επόμενες εκλογές είναι το ΚΚΕ να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ κάλεσε τους πολίτες που δεν ψήφισαν το ΚΚΕ να το πράξουν.

O Κυριάκος Βελόπουλος είχε μια θερμή χειραψία τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κ. Βελόπουλος έθεσε δυο ευαίσθητα θέματα. Καταρχήν επισήμανε το θέμα της επιλογής των υπηρεσιακών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας λέγοντας ότι πρέπει να είναι άτομα με εμπειρία για να μπορούν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη τουρκική απειλή. Επί της συγκεκριμένης τοποθέτησης συμφώνησαν ομόφωνα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Προς εκλογές στις 25 Ιουνίου – Τι συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, διάλογοι και παραλειπόμενα
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Βγαίνοντας ο Κυριάκος Βελόπουλος στάθηκε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Λύσης, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθίσουν και πάλι για την τηλεοπτική αναμέτρηση οι δυο τους. Εκεί παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και είπε «όχι, τηλεοπτική αναμέτρηση με όλους τους αρχηγούς, όχι οι δυο σας». Κατά τις ίδιες πηγές, δεν απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θετικός στη πρωτοβουλία ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Εμμανουέλλα Αργείτη, Λίνα Μπεθάνη, Δημήτρης Θωμάς, Λάμπρος Παναγιώτου

Σχετικά Άρθρα: Ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς: “Συνταγματική υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ”

Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος