Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους

Η πρόληψη και η παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού αποτελούν κρίσιμους άξονες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Η έγκαιρη αναγνώριση των αναπτυξιακών δυσκολιών και η πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά, ενισχύοντας τις δυνατότητες επικοινωνίας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης και αυτονομίας.

Η πρώιμη παρέμβαση είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα. Προγράμματα που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, βοηθούν τα παιδιά να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.

Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας. Οι γονείς χρειάζονται σωστή ενημέρωση, καθοδήγηση και συναισθηματική υποστήριξη, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές προκλήσεις.

Ο συνιδρυτής –γεν. δ/ντής «ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ», Νίκος Μπαλτάς και η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, υπευθ. ψυχολογικής υπηρεσίας «ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ», Χαρά Σπυροπούλου μίλησαν στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» για την πρόληψη και την παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού ενώ σημείωσαν ότι η άρνηση δε βοηθά το παιδί και την οικογένειά του.

Τέλος, αναφέρθηκαν στην εκδήλωση panel συζήτησης με θέμα «Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους», που θα διοργανωθεί την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026, από τις 18:00 έως τις 20:00, στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος