Πρόκληση, ευκαιρία αλλά και πηγή προβληματισμού τα θαλάσσια αιολικά πάρκα (Video)

Τα επόμενα χρόνια, η «γαλάζια» ενέργεια θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη περί το 2040. Η στρατηγική της ΕΕ προβλέπει αύξηση της θαλάσσιας αιολικής ισχύος από 12 GW σήμερα σε 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο Παναγιώτης Παπασταματίου, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ τα θαλάσσια αιολικά είναι πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, στην προσπάθεια επίτευξης των ενεργειακών στόχων.

Μέχρι τώρα στη Βόρεια Ευρώπη οι ανεμογεννήτριες ήταν πακτωμένες στο βυθό της θάλασσας, με μεγάλο κόστος θεμελίωσης. Η τεχνολογία των πλωτών αιολικών έχει ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και η χώρα μας είναι σε πλεονεκτική θέση γιατί οι θάλασσες μας έχουν μεγαλύτερο βάθος από αυτές της Βόρειας Ευρώπης.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ο άπλετος χώρος αλλά και η μεγαλύτερης ισχύς του ανέμου στη θάλασσα, σε σχέση με την ξηρά. Επιπλέον, η ανάπτυξη των πλωτών αιολικών, σύμφωνα με τον κ. Παπασταματίου, θα στηρίξει την εφοδιαστική αλυσίδα και θα παράγει προστιθέμενη αξία καθώς εμπλέκει τα ναυπηγεία, τα λιμάνια, και την παγκοσμίως πρωτοπόρα ελληνική βιομηχανία καλωδίων. Επίσης υπάρχει μια ισχυρή πολιτική δέσμευση από όλα τα κόμματα ότι θα υπάρξει νέο πλαίσιο για τη χωροθέτηση τους. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν, σε σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ της χώρας.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=xk3iWrGt1UA[/embedyt]

Προβληματισμός υπάρχει για τους τρόπους και το εύρος εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό ΜΚΟ και οργανισμοί από όλη την Ευρώπη ένωσαν τις δυνάμεις τους υπογράφοντας Μνημόνιο Κατανόησης για να συνεργαστούν με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο διαλόγου και συζήτησης, όπου θα συγκεντρώνονται και θα αξιολογούνται πληροφορίες και εμπειρίες, θα εντοπίζονται ανάγκες για περαιτέρω έρευνα και θα διατυπώνονται προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί ο προγραμματισμός  για την ανάπτυξη της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Η πλήρης ενσωμάτωση της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, η ελαχιστοποίηση του κόστους και των επιπτώσεων, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι ζητήματα στα οποία επιδιώκουν να δώσουν λύσεις οι συνεργαζόμενοι φορείς. Ανάμεσα στους οργανισμούς που συνασπίστηκαν είναι είναι η Διεθνής Ορνιθολογική Εταιρεία, η WWF, η Eυρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας εθνικός εκπρόσωπος της οποίας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ, ενώ συμμετέχουν και διαχειριστές συστημάτων ένεργειας σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης . Η σύμπραξη αυτή επιδιώκει να ελέγξει πως η ανάπτυξη των θαλασσιών αιολικών πάρκων θα συμβαδίζει με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς να υποβαθμίζει τη φύση, τα οικοσυστήματα και τη θάλασσα. Να σημειωθεί ότι τα επόμενα χρόνια πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά οι χερσαίοι και θαλάσσιοι σταθμοί Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για την συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5°C 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος