Σχεδόν 30.000 κάψουλες καφέ καταλήγουν κάθε μήνα στις χωματερές και χρειάζεται περίπου 500 χρόνια για να αποσυντεθούν, περισσότερο κι από τις πλαστικές σακούλες. Όμως, με την κατάλληλη διεργασία, θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και να μετατραπούν σε ένα εξαιρετικής ποιότητας καύσιμο.
Αυτό ακριβώς κάνει το project Kafsimo. Μία ελληνική πρωτοβουλία που κάνει πράξη την ανακύκλωση καφέ στην Ελλάδα.
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροκίνητο βαν και ακολουθώντας τη διαδρομή που διασφαλίζει τη μικρότερη δυνατή εκπομπή ρύπων, αναλαμβάνει κάθε βδομάδα να συλλέγει τα υπολείμματα καφέ από συνεργαζόμενες με το project επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος.
Καθημερινά χρησιμοποιούν περίπου 2 με 3 κιλά καφέ εσπρέσσο που μεταφράζεται σε αντίστοιχο υπόλειμμα.
Γι’ αυτό, σε συνδυασμό με την προσθήκη άλλων υπολειμμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την σύσταση του εδάφους. Ή μέσω μιας ειδικής διαδικασίας να μετατραπεί σε πέλλετ, να χρησιμοποιηθεί σε ανάλογους λέβητες για οικιακή θέρμανση.
Το kafsimo έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να ανακυκλώσει περισσότερους από 16 τόνους υπολείμματος καφέ που ισοδυναμούν με υπολείμματα από 800.000 κούπες καφέ.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος