Πρώην υπάλληλος του TikTok: H Κίνα είχε «απόλυτη πρόσβαση» σε όλα τα δεδομένα

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε «απόλυτη πρόσβαση» σε όλα τα δεδομένα που κατείχε η μητρική εταιρεία της TikTok, Bytedance, συμπεριλαμβανομένων των διακομιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίστηκε ένας πρώην εργαζόμενος που υποβάλλει αγωγή για παράνομη απόλυση.

Οι ισχυρισμοί τους οποίους η Bytedance αρνείται, έρχονται σε μια εποχή έντονου ελέγχου στις ΗΠΑ και σε άλλα δυτικά έθνη σχετικά με το επίπεδο ελέγχου, αν υπάρχει, που μπορεί να ασκήσει το Πεκίνο στο TikTok και στο εξαιρετικά δημοφιλές περιεχόμενο της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γιντάο «Ρότζερ» Γιου κατέθεσε μήνυση για παράνομη απόλυση κατά της Bytedance στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο νωρίτερα αυτό το μήνα. Λέει ότι εργάστηκε στην εταιρεία από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2018, ως επικεφαλής μηχανικός για τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Σε μια νέα αγωγή που κατατέθηκε την Παρασκευή, ο Γιου ισχυρίστηκε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) είχε ένα ειδικό γραφείο στην εταιρεία, που μερικές φορές αναφέρεται ως «επιτροπή», το οποίο παρακολουθούσε την Bytedance και «καθοδηγούσε τον τρόπο με τον οποίο προωθούσε τις βασικές κομμουνιστικές αξίες».

«Η Επιτροπή διατηρούσε απόλυτη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της εταιρείας, ακόμη και σε δεδομένα που ήταν αποθηκευμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στην καταγγελία που περιήλθε στην κατοχή του CNN.

Η αγωγή του Γιου ισχυρίζεται ότι η εταιρεία έκανε τα δεδομένα των χρηστών προσβάσιμα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας μέσω ενός καναλιού από την πίσω πόρτα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν τα δεδομένα.

Ο Γιου ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε παρατηρήσει την Bytedance να «ανταποκρίνεται στα αιτήματα του ΚΚΚ» για διαμοιρασμό, ανύψωση ή ακόμη και αφαίρεση περιεχομένου, περιγράφοντας την Bytedance ως «χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας» για τους ηγέτες του Πεκίνου.

Εκπρόσωπος της Bytedance αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Γιου, λέγοντας ότι εργάστηκε σε μια εφαρμογή που ονομαζόταν Flipagram όσο εργαζόταν στην εταιρεία, η οποία διακόπηκε για επιχειρηματικούς λόγους.

«Σκοπεύουμε να αντισταθούμε σθεναρά σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι αβάσιμοι ισχυρισμοί και ισχυρισμοί σε αυτή την καταγγελία», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο CNN.

«Ο κ. Γιου εργάστηκε για την ByteDance Inc. για λιγότερο από ένα χρόνο και η απασχόλησή του έληξε τον Ιούλιο του 2018», κάτι που ο Γιου αμφισβήτησε στην καταγγελία του.

Θέματα περιεχομένου των χρηστών

Προηγούμενες αναφορές από την αγωγή του Γιου περιγράφουν λεπτομερώς πώς λίγο μετά την έναρξη της εργασίας του, συνειδητοποίησε ότι η Bytedance είχε επί χρόνια εμπλακεί σε αυτό που αποκάλεσε «παγκόσμιο σχέδιο» για την κλοπή και το κέρδος από το περιεχόμενο άλλων.

Το σχέδιο περιελάμβανε τη χρήση λογισμικού που απελευθερώθηκε σκόπιμα για να αφαιρεί «συστηματικά» το περιεχόμενο των χρηστών από τους ιστότοπους των ανταγωνιστών, κυρίως το Instagram και το Snapchat, και να γεμίζει τις δικές της υπηρεσίες βίντεο χωρίς να ζητά άδεια.

Ο πρώην υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι «προβληματιζόταν από τις προσπάθειες της ByteDance να παρακάμψει τις νομικές και ηθικές γραμμές».

Ο Γιου ζητά αποζημίωση, όπως διαφυγόντα κέρδη, ασφαλιστικά μέτρα και αποζημίωση με ρευστοποίηση και ποινική αποζημίωση.

Σε δήλωσή του στο CNN, εκπρόσωπος της ByteDance δήλωσε ότι η εταιρεία «δεσμεύεται να σέβεται την πνευματική ιδιοκτησία άλλων εταιρειών και αποκτάμε δεδομένα σύμφωνα με τις πρακτικές του κλάδου και την παγκόσμια πολιτική μας».

Οι τελευταίοι ισχυρισμοί έρχονται καθώς η εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή TikTok κινδυνεύει να απαγορευτεί από τους νομοθέτες των ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν απείλησε το TikTok με εθνική απαγόρευση, εκτός εάν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του πουλήσουν τα μερίδιά τους στην εταιρεία, δίνοντας το στίγμα μιας όλο και πιο τεταμένης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Τον περασμένο μήνα, η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που ψήφισε νομοθεσία για την απαγόρευση του TikTok σε όλες τις προσωπικές συσκευές.

Το ζήτημα είναι ποιος κατέχει τα κλειδιά των αλγορίθμων του TikTok και των τεράστιων όγκων δεδομένων που συλλέγονται από τα 150 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή κάθε μήνα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ευρέως φόβους ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε δυνητικά να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του TikTok μέσω των δεσμών του με τη μητρική του εταιρεία και ότι οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών ή των εκστρατειών προπαγάνδας.

Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη δημόσιες αποδείξεις ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πράγματι κατασκοπεύσει ανθρώπους μέσω του TikTok, το οποίο δεν λειτουργεί στην Κίνα.

Τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σόου Τσου, κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου, λέγοντας ότι «δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα (των χρηστών των ΗΠΑ) προσθέτοντας ότι ποτέ δεν μας τα ζήτησαν, δεν τα δώσαμε».

«Η δέσμευσή μας είναι να μεταφέρουμε τα δεδομένα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, να αποθηκεύονται σε αμερικανικό έδαφος από αμερικανική εταιρεία, υπό την επίβλεψη αμερικανικού προσωπικού. Οπότε ο κίνδυνος θα ήταν παρόμοιος με οποιαδήποτε κυβέρνηση πηγαίνει σε μια αμερικανική εταιρεία και ζητάει δεδομένα», δήλωσε ο Τσου στην ακρόαση.

Η Κίνα απάντησε στο αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν, λέγοντας ότι θα αντισταθεί «σθεναρά» σε μια αναγκαστική πώληση της TikTok.

Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί ότι ορισμένες προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων σύστασης περιεχομένου, είναι κρίσιμες για τα εθνικά της συμφέροντα. Τον Δεκέμβριο, Κινέζοι αξιωματούχοι πρότειναν την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν την πώληση αυτής της τεχνολογίας σε ξένους αγοραστές.

Μια πώληση ή εκποίηση του TikTok θα περιλάμβανε την εξαγωγή τεχνολογίας, οπότε θα χρειαζόταν άδεια και έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εμπορίου τον Μάρτιο.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος