Πρόγραμμα διαδικτύωσης υπηρεσιών Υγείας για την διαχείριση των προβλημάτων των ασθενών με ΣΚΠ εκπονεί η ΕΛΛΑΝΑ- Περισσότεροι από 21.000 οι νοσούντες στη χώρα

Τη διαδικτύωση των υπηρεσιών Υγείας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά Πλάκας), καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους , προβλέπει ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο εκπονείται από την Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Η λειτουργία του πρωτοποριακού δικτύου αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα εκείνα των ατόμων που παρουσιάζουν κινητικές δυσκολίες, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ιατρικής φροντίδας που απαιτείται θα μπορεί να τους προσφέρεται μέσω του δικτύου στον τόπο διαμονής τους, με τη διαδικτυακή συνεργασία τριτοβάθμιων κέντρων υγείας με τους κατά τόπους θεράποντες ιατρούς νευρολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας, καθώς επίσης και με δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον, το δίκτυο αναμένεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες έγκαιρης και επικαιροποιημένης εκπαίδευσης και ενημέρωσης των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, δράση για την οποία έχει επιδείξει ενδιαφέρον η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζεται στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας οι εργασίες του οποίου διεξάγονται 16- 19 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

«Η πρόσφατη εμπειρία μας από την πανδημία της Covid 19 και τα προβλήματα που προέκυψαν ιδιαίτερα για τα Άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση, κατέστησε απολύτως επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας ενός τέτοιου δικτύου» αναφέρει ο διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Νευρολογίας, Νίκος Γρηγοριάδης, και επισημαίνει πως «είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το ότι η πατρίδα μας με ένα τέτοιο πρόγραμμα καινοτομεί σε αυτόν τον τομέα, καθώς πιστεύουμε ότι πέρα από τις ανάγκες των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, το δίκτυο θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την κλινική αλλά και την ευρύτερη έρευνα για τη νόσο μέσω της δημιουργίας μητρώων των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση και της πιο αποτελεσματικής διασύνδεσής τους με την επιστημονική κοινότητα της χώρας μας με συλλογή και ανάλυση δεδομένων με αποτελεσματικό τρόπο».

Βραβείο σε έρευνα της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ

Σύμφωνα με έρευνα η οποία εκπονήθηκε από τη Β’ Νευρολογική Κλινική του ΑΠΘ, σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού και δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Neurology, υπολογίστηκε, για πρώτη φορά, ο πραγματικός αριθμός των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) στην Ελλάδα, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που αρχικά είχε εκτιμηθεί, φτάνοντας σε 21.218. Συγκεκριμένα ο επιπολασμός της ΣΚΠ , κατά τη περίοδο από τον Ιούνιο τους 2017 έως τον Μάιο του 2019), υπολογίστηκε σε 197,8 ανά 100.000 πληθυσμού και συνολικά, εντοπίστηκαν 21.218 ασθενείς εκ των οποίων 65,8% γυναίκες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο επιπολασμός της ΣΚΠ ήταν 138,7 ανά 100.000 στους άνδρες και 253,6 ανά 100.000 στις γυναίκες. Ο επιπολασμός ήταν υψηλότερος στην ηλικιακή ομάδα 45-49 και στα δύο φύλα. Η ανάλυση του τόπου κατοικίας αποκάλυψε υψηλότερο επιπολασμό στην περιοχή της Αττικής και τη Δυτική Ελλάδα ενώ χαμηλότερος επιπολασμός παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη , ο εκτιμώμενος επιπολασμός της ΣΚΠ σε εθνικό επίπεδο βρέθηκε να είναι παρόμοιος με εκείνους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η έρευνα βραβεύτηκε, στις 10/12/2021, από τον διεθνή φορέα «MENACTRIMS-Middle East and North Africa Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (Επιτροπή Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής για τη θεραπεία και την έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση)».

Περισσότερα στοιχεία για την έρευνα στον σύνδεσμο: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2020.01012/full

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος