Προειδοποίηση από οφθαλμιάτρους για «θεραπείες» και διαγνωστικές μεθόδους χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση – Τι είπε στο ΕΡΤnews Radio 105,8 ο Γιώργος Δαλιάνης

Η «ιριδολογία ή ιριδοδιάγνωση» δεν μπορεί να διαγνώσει παθήσεις του οργανισμού»
Σύνοψη
  • Ασκήσεις ματιών: Δεν διορθώνουν μυωπία, πρεσβυωπία και αστιγματισμό
  • Προειδοποίηση για τις παρεμβάσεις αλλαγής χρώματος των ματιών
  • Ανάγκη για τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο: «Σε κάποια χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μυωπία»

Την προσοχή των πολιτών απέναντι σε διαφημίσεις που υπόσχονται διάγνωση ή θεραπεία οφθαλμολογικών προβλημάτων χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση εφιστά η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία. Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Σεμνά και Ταπεινά» με τον Δημήτρη Πετρόπουλο ο ταμίας της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και διευθυντής του Οφθαλμολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Κωνσταντοπούλειο – Αγία Όλγα», Γιώργος Δαλιάνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «ιριδολογία ή ιριδοδιάγνωση», αλλά και στις λεγόμενες «ασκήσεις των ματιών».

Η «ιριδολογία ή ιριδοδιάγνωση» δεν μπορεί να διαγνώσει παθήσεις του οργανισμού

Όπως εξήγησε, η ιριδολογία, δηλαδή η πρακτική που υποστηρίζει ότι μπορεί να εντοπίσει παθήσεις μέσω της φωτογραφίας της ίριδας, δεν διαθέτει την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση. «Είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής η οποία προσπαθεί, ότι μπορεί κατά κάποιον τρόπο να διαγνώσει διάφορες παθήσεις της γενικής μας υγείας μέσω της φωτογραφίας του ίδιου. Αυτό όμως, είναι κάτι το οποίο δεν ευσταθεί (…), απορρίπτεται ως μια ψευδοεπιστήμη, καθώς στερείται τεκμηριωμένων επιστημονικών αποδείξεων και δεδομένων. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να σας πω είναι ότι η ίριδα παραμένει σταθερή. Άρα, η ίριδα του ανθρώπου σαν δομή είναι τόσο μοναδική και αμετάβλητη που σίγουρα δεν θα μπορούσε μέσω της διαδικασίας της ιριδολογίας να βρει για παράδειγμα ασθένειες οι οποίες υπάρχουν και αυτό έχει αποδειχθεί κιόλας», είπε χαρακτηριστικά.

Ασκήσεις ματιών: Δεν διορθώνουν μυωπία, πρεσβυωπία και αστιγματισμό

Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι οι ασκήσεις των ματιών δεν μπορούν να διορθώσουν διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως η μυωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία. Όπως τόνισε, «γενικά να ξέρετε ότι υπάρχουν κάποια είδη ασκήσεων που γίνονται πάντα όμως, μετά από σύσταση οφθαλμιάτρου. Κάποιες οπτικές ασκήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν μόνο με την διόφθαλμη όραση και τίποτα άλλο. Όσον αφορά τώρα τις ασκήσεις των ματιών, είναι σαφές ότι αυτές οι ασκήσεις δεν μπορούν να διορθώσουν οποιοδήποτε διαθλαστικό πρόβλημα έχουμε, είτε αυτό λέγεται μυωπία, είτε στιγματισμός ή πρεσβυωπία. Άρα, λοιπόν, η πραγματικότητα είναι ότι το ανατομικό σχήμα του οφθαλμού μας είναι σταθερό και οι διαθλαστικές ανωμαλίες οφείλονται στα διαθλαστικά μέσα, δηλαδή στον κερατοειδή και στο φακό του ματιού. Ό,τι άσκηση λοιπόν και να κάνουμε, δεν μπορούν να διορθωθούν τα δύο πλαστικά προβλήματα που μπορεί να έχει κάποιος ασθενής».

Προειδοποίηση για τις παρεμβάσεις αλλαγής χρώματος των ματιών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις επεμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αλλαγή του χρώματος των ματιών, όπως laser, τεχνητά ενθέματα στην ίριδα και τατουάζ κερατοειδούς. Ο κ. Δαλιάνης, επισήμανε «κάποιος που θέλει να προβεί σε μια τέτοια διαδικασία πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τις πιθανές παρενέργειες που υπάρχουν και βέβαια να αποτανθεί μόνο σε εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Γενικά οι τρόποι αλλαγής του χρώματος είναι είτε με λέιζερ, είτε με τεχνητά ενθέματα που μπορούν να μπουν μέσα στην ίριδα, είτε ακόμη και τατουάζ κερατοειδούς που γίνεται ένα τατουάζ δηλαδή πάνω στον κερατοειδή στο διάφανο μέρος του ματιού μας, προκειμένου να αλλάξει το χρώμα. Υπάρχουν όμως και πολλές επιπλοκές και ο ασθενής ή αυτός που θέλει να προβεί σε μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. Και αν θέλετε να σας πω και κάτι άλλο, εγώ προσωπικά στον εαυτό μου δεν θα το έκανα. Και όπως καταλαβαίνετε, αφού δεν θα το κάνω στον εαυτό μου, δεν θα το πρότεινα και στους ασθενείς μου».

Η ανάγκη για τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο

«Σε κάποια χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μυωπία»

Προειδοποίηση από οφθαλμιάτρους για «θεραπείες» και διαγνωστικές μεθόδους χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση – Τι είπε στο ΕΡΤnews Radio 105,8 ο Γιώργος Δαλιάνης

Ο κ. Δαλιάνης υπογράμμισε τέλος, ότι η επίσκεψη στον ειδικό είναι απαραίτητη, καθώς ένας απλός έλεγχος για την αγορά γυαλιών δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης και στα παιδιά, σημειώνοντας ότι η παρατεταμένη ενασχόληση με οθόνες και η συνεχής εργασία σε κοντινή απόσταση συνδέονται με την αυξανόμενη συχνότητα της μυωπίας. Όπως εξήγησε «αυτό που φαίνεται είναι ότι σε κάποια χρόνια, όχι πολύ μακριά, το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μυωπία. Τα μαθαίνουν τα παιδιά να εξασκούν περισσότερο την κοντινή τους όραση. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βγαίνουν έξω, να βλέπουν ορίζοντα και να μην είναι καθηλωμένα συνέχεια σε οθόνες. Πάντα όμως και το τονίζω αυτό, είναι πάρα πολύ σημαντική η εξέταση από τον οφθαλμίατρο. Είναι κάτι το οποίο σε όλα τα κράτη γίνεται και πρέπει και στην Ελλάδα να ευαισθητοποιηθεί σε αυτό το ζήτημα».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος