Πρόεδρος Τμ. Γεωγραφίας Παν. Αιγαίου: Φοβάμαι για το μέλλον των Περιφερειακών Πανεπιστημίων (audio)

Ανησυχία για το μέλλον των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, με τη καθιέρωση από φέτος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητής Αθανάσιος Κίζος.

Πρόκειται, όπως είπε, για μια αλλαγή που έρχεται να σφραγίσει εκείνες που έγιναν στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια και που άλλαξαν ριζικά τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης  στη χώρα μας και που είχαν πολύ πιο αρνητικές επιπτώσεις από ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Μια τέτοια αρνητική επίπτωση, πρόσθεσε ότι ήταν, η κατάργηση των ΤΕΙ που αύξησε τον ανταγωνισμό. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η επιλογή μιας Σχολής δεν γίνεται αμιγώς μια επιστημονικά κριτήρια αλλά κυρίως γεωγραφικά και οικονομικά. ΄


Σε ό,τι αφορά τη Σχολή Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο κ. Κίζος είπε ότι η κατώτατη βάση από το 4 που ήταν πέρσι διπλασιάστηκε και ανέβηκε στο 8,27. Αν αυτή η ελάχιστη βάση εισαγωγής ίσχυε πέρσι, από τους 219 μαθητές που εισήχθησαν στο Τμήμα μας, θα μπορούσαν να εγγραφούν πολύ λιγότεροι. Πέρσι είχαν εισαχθεί μαθητές με βαθμό 3,8. Σε κάθε περίπτωση φέτος θα είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των εισακτέων.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το μέλλον του Τμήματος Γεωγραφίας ανέφερε ότι φοβάται σε βάθος χρόνου για το μέλλον των Περιφερειακών Πανεπιστημίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 8,27 ήτοι: Γεωγραφίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών.

ΕΒΕ 9,58 έχουν πέντε Τμήματα, ήτοι: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Μαθηματικών, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Περιβάλλοντος, Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών.

ΕΒΕ 8,94: Τα τμήματα Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, και Μεσογειακών Σπουδών.

ΕΒΕ 10,34: τα Τμήματα  Ναυτιλίας και Μηχανικών Σχεδίασης.

ΕΒΕ 8,48 το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος