Πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ στο Πρώτο: Με 580€ γιατί να έρθουν στην ΔΕΗ εναερίτες να ρισκάρουν την ζωή τους; (audio)

«Έχουμε αρκετά σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν έρχεται κανείς να εργαστεί και να μάθει την δουλειά του εναερίτη. Όταν ο καινούριος εναερίτης έρχεται με 580 ευρώ να δουλέψει στην επιχείρηση, θα προτιμήσει να πάει στον δήμο που παίρνει πάνω από 850 ευρώ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο πρόεδρος της ένωσης τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

«Σε ένα ξενοδοχείο στην Ρόδο για παράδειγμα για 8 μήνες, θα παίρνει 1500 ευρώ στον μήνα σαν ηλεκτρολόγος, επομένως γιατί να έρθει στην ΔΕΗ και να ρισκάρει την ζωή του;» αναρωτήθηκε ο κ. Μανιάτης.

Επιπλέον, το ζήτημα με τους εναερίτες δεν είναι μόνο το πώς αμείβονται, επεσήμανε ο πρόεδρος της ένωσης τεχνικών, αλλά είναι ο τρόπος λειτουργίας και εργασίας τους σε τέτοιες κακοκαιρίες και αυτές τον τελευταίο χρόνο ήταν αρκετές.

«Κάθε φορά το αντικείμενο της εργασίας είναι διαφορετικό, γιατί είναι άλλο να λειτουργήσεις μέσα στον χειμώνα στο χιόνι, άλλο στις βροχές, άλλο πράγμα να λειτουργήσεις μέσα στις φωτιές που είχαμε, είναι κάτι διαφορετικό που πρέπει να διαχειριστείς κάθε φορά και για τον εαυτό σου, γιατί θα είσαι 3-4 ημέρες μακριά από το σπίτι σου και θα κοιμάσαι σε μια καρέκλα 2 ώρες για να μπορέσεις να ανταποκριθείς και είναι και θέμα ασφάλειας για τους πολίτες. Πρέπει να δώσουμε το ρεύμα με ασφάλεια, πρέπει να ελέγξουμε την γραμμή, να ελέγξουμε τα καλώδια, να ελέγξουμε ότι δεν έχει πέσει κάτι και ότι αυτός που θα πάρει ρεύμα δεν θα σκοτωθεί» τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Για κάποιον που έχει 40 χρόνια υπηρεσία, τα επιδόματα που λαμβάνει αυξάνουν το μηνιαίο εισόδημα από την εργασία του, αλλά για τους νέους εναερίτες ο μισθός μαζί με τα επιδόματα δεν ξεπερνά τα 580 ευρώ.

«Ο μέσος όρος ηλικίας στο επάγγελμα των εναεριτών στην Ελλάδα είναι 56 ετών, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 42 ετών».

Το θέμα, συμπλήρωσε, είναι ότι οι μεγάλοι που σταδιακά συνταξιοδοτούνται είναι και αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία. Ακόμα και αν κληθούν πίσω στην υπηρεσία για να εκπαιδεύσουν νέους εναερίτες, δεν υπάρχει ενδιαφέρον προσφοράς.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έφερε η κακοκαιρία την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μανιάτης σημείωσε «σε σχέση με την «Μήδεια», τώρα με την «Ελπίδα» ήμασταν πιο προετοιμασμένοι και πιο συντονισμένοι. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα αλλά δεν πήγαμε γιατί δεν υπήρχε ο σωστός συντονισμός από το κράτος, από την κεντρική πολιτική σκηνή από την περιφέρεια και τους δήμους. Πηγαίναμε να στήσουμε έναν γερανό σε ένα υψόμετρο, γιατί η Αθήνα δεν είναι επίπεδη πόλη, για παράδειγμα στην Ηλιούπολη και γλίστραγε ο γερανός, που θα μπορούσαμε να είχαμε παρασύρει και αυτοκίνητα».

Ο κ. Μανιάτης τέλος, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, καθώς έχουν μείνει στην εποχή του 1980, λόγω και της 15ετούς κρίσης, ενώ αν το επέτρεπαν οι οικονομικές συνθήκες θα μπορούσε να ενισχυθεί η επιχείρηση με ανθρώπινο δυναμικό που να  έχει τεχνογνωσία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος