Πρόεδρος ΟΛΜΕ στο Πρώτο: Το bullying έχει μεταφερθεί στα Δημοτικά και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου – Πρέπει να συναντηθούμε με την κ. Κεραμέως (audio)

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το bullying έχει μεταφερθεί πλέον στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, ενώ υπάρχουν προβλήματα και ένταση και στα Δημοτικά», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, με φόντο την υπόθεση που αποκάλυψε η ΕΡΤ ότι 13χρονος μαθητής γυμνασίου στον Γέρακα που είχε πέσει θύμα εκφοβισμού, πήγε με αεροβόλο όπλο στο σχολείο του.

«Θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα πολύ σοβαρά με την υπουργό Παιδείας. Όταν συναντηθήκαμε στις αρχές Ιανουαρίου το συζητήσαμε, αλλά επειδή τότε προείχαν τα πρωτόκολλα για την πανδημία και το άνοιγμα των σχολείων, το αφήσαμε. Νομίζουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συναντηθούμε με την υπουργό την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε στείλει μια επιστολή από τις 15 Φεβρουαρίου με την οποία ζητάμε συνάντηση και θα στείλουμε και νέα επιστολή», επισήμανε.

«Εξαιτίας και αυτού του γεγονότος στον Γέρακα, θα πρέπει να βρεθούμε για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Η υπουργός είχε προαναγγείλει κάποιες προτάσεις, κάποιες ομάδες δράσης για το ζήτημα, αλλά όλα αυτά πρέπει να μπουν στο τραπέζι, να ξεκινήσει η διαδικασία από τώρα. Δεν είναι μακριά το τέλος του σχολικού έτους. Θα είναι μια πρώτη φάση προσαρμογής αυτών των μέτρων, ώστε από τον Σεπτέμβριο και μετά τα μέτρα αυτά να έχουν γίνει μια κανονικότητα στις σχολικές μονάδες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ενώ πλέον υπάρχει και η παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. «Στον Γέρακα είδαμε ότι υπάρχει παρέμβαση κοινωνικού λειτουργού. Είναι ένα πρόσθετο μέτρο που έχει μπει στη σχολική ζωή και πρέπει να επεκταθεί όσο γίνεται περισσότερο»,  είπε.

«Επειδή τα γεγονότα έγιναν λίγο πριν την εθνική επέτειο, θα προσπαθήσουμε από τη Δευτέρα να έρθουμε σε επαφή με το σχολείο και με πολύ προσοχή να σκύψουμε στα προβλήματα του μαθητή. Θα ζητήσουμε από τον σύλλογο διδασκόντων να προστρέξει. Είναι πιθανόν στο συγκεκριμένο σχολείο να υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Ανάλογα προβλήματα είναι πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλα σχολεία. Απλά μερικές φορές, υπάρχει μια έκρηξη η οποία φαίνεται από το γεγονός ότι ένα παιδί 13 χρονών αντέδρασε με αυτό τον τρόπο», σημείωσε ο κ. Τσούχλος.

Ο ίδιος διαφώνησε με τη χρήση του όρου «συμμορίες» για τη δράση παιδιών στα σχολεία. «Το συγκεκριμένο παιδί πήγε στο σχολείο με όπλο, ένα άλλο παιδί μπορεί να προσπαθούσε να κάνει κακό στον εαυτό του», συμπλήρωσε.

«Ως πρώτη αιτία για τα φαινόμενα αυτά αναφέρεται το γεγονός ότι διαταράχθηκε η εκπαιδευτική λειτουργία κατά το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω της πανδημίας. Αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Δεν πρέπει να χρεώνουμε τα πάντα στην πανδημία για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι έχουμε κάνει τον καθήκον μας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν και παλαιότερα φαινόμενα εκφοβισμού στα σχολεία, ο κ. Τσούχλος απάντησε θετικά, λέγοντας όμως ότι είναι διαφορετικές οι εποχές και άλλα τα δεδομένα, καθώς παλαιότερα υπήρχε πολύ λιγότερη πίεση και πολύ λιγότερο άγχος. «Ακόμη και το bullying εκείνης της εποχής ήταν διαφορετικό από το σημερινό, το οποίο έχει μια αγριότητα. Ορισμένες φορές τα θύματα γίνονται θύτες και οι θύτες θύματα. Το έχουμε δει και αυτό στην όλη διαδικασία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος