Πρόεδρος Ελληνικού Κτηματολογίου στο Πρώτο: Είχαμε 10 καταγγελίες την εβδομάδα για απόπειρα χρηματισμού – Υπήρχε όμως, Ομερτά (audio)

«Είχαμε 10 καταγγελίες την εβδομάδα για απόπειρα χρηματισμού. Υπήρχε όμως, Ομερτά», επισήμανε στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Στέλιος Σακαρέτσιος, Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου.

«Εγώ θα σας πω τη δική μου εμπειρία από τις πρώτες κιόλας μέρες που είχα αναλάβει τα καθήκοντα μου, τον Σεπτέμβριο του ‘23. Καθημερινά ερχόταν ένας καταιγισμός καταγγελιών που εξαιτίας των καθυστερήσεων κάποιοι επιτήδειοι εγκληματίες, επιτρέψτε μου την έκφραση, (καθώς δεν τιμούσαν τον όρκο τους και το να λαδώνεσαι είναι κακούργημα και ποινικό αδίκημα), για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, τους ζητούσαν ανταλλάγματα. Αυτοί ήταν και οι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων που είχαν απορροφηθεί από εμάς αλλά ήταν και ιδιώτες διεκπεραιωτές (…). Οι καταγγελίες λοιπόν, ήταν πάρα πολλές. Ωστόσο, να πω ότι υπήρχε και μια Ομερτά. Δηλαδή, όταν τους λέγαμε σε όποιον μας κατήγγειλε, μα σε παρακαλώ πάρα πολύ, έλα, πάμε μαζί να το καταγγείλουμε, πες μας ποιος είναι αυτός, να πάμε στην αστυνομία, δεν υπήρχε προθυμία. Κάτι το οποίο μπορεί να ήταν και ένας φόβος από ένα παγιωμένο σύστημα. Το πρώτο διάστημα λοιπόν, μπορεί να είχαμε και 10 καταγγελίες την εβδομάδα για χρηματισμό, για απόπειρα χρηματισμού, το οποίο βέβαια δεν τεκμηριωνόταν (…)».

«Μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις διαφθοράς – Οι ταρίφες έφθαναν έως τις πολλές χιλιάδες ευρώ»

Και συμπλήρωσε «Ένα μήνυμα το οποίο βγαίνει από την όλη υπόθεση είναι το ότι υπάρχει μηδενική ανοχή. Υπάρχουν πλέον ψηφιακά εργαλεία που καταγράφουν κάθε κίνηση και από την αρχή της υποβολής μιας πράξης μέχρι και την διεκπεραίωσή της. Ξέρουμε με ακρίβεια πλέον ποια γραφεία εξυπηρετούν τον πολίτη, ποια γραφεία έχουν υποθέσεις οι οποίες βαλτώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αδικαιολόγητα και όλα αυτά τα εργαλεία, πλέον, όταν υπάρχει μια καταγγελία έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε την εξέλιξη της υπόθεσης και να παρεμβαίνουμε (…)». Όσο για το εάν γνώριζε για το ποιες ήταν αυτές οι ταρίφες, είπε χαρακτηριστικά «Έχουμε ακούσει περιπτώσεις από 500 ευρώ, άλλες περιπτώσεις από 200 € και έχουμε ακούσει και περιπτώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ (…)».

«Πάνω από 290.000 εκκρεμείς υποθέσεις στην επικράτεια»

Το παραπάνω επισήμανε σε συνέχεια της ραδιοφωνικής του συνομιλίας με το δημοσιογράφο «Όταν αναλάβαμε το Κτηματολόγιο, ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνταν νέες εκκρεμότητες ήταν περί τις 20.000 νέες εκκρεμότητες το μήνα. Άρα, αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχαμε κάνει κάτι σήμερα, οι εκκρεμότητες δεν θα ήταν 290.000 όπως είναι, αλλά θα είχαν ξεπεράσει τις 600.000. Ενεργοποιήσαμε γρήγορα ψηφιακά εργαλεία, τυποποιήσαμε τη διαδικασία, καταργήσαμε αχρείαστη γραφειοκρατία και βελτιώσαμε τις εσωτερικές μας λειτουργίες, προκειμένου να μπορέσουμε να χειριστούμε τόσο τις παλαιές εκκρεμότητες όσο και τις καινούργιες. Και να σας δώσω ένα παράδειγμα για το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, που είναι το μεγαλύτερο Κτηματολογικό Γραφείο της χώρας: Υπήρχαν εκεί περισσότερες από 50.000 εκκρεμότητες και ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης ήταν πάνω από 1,5 χρόνο. Δεκαοκτώ μήνες που ένας ιδιοκτήτης ήταν εγκλωβισμένος. Σήμερα αυτές οι εκκρεμότητες τις έχουμε μηδενίσει. Ο χρόνος εξυπηρέτησης έχει κατέβει στις επτά εργάσιμες ημέρες. Άρα, το πρόβλημα έχει λυθεί. Και το ίδιο έχουμε κάνει και σε άλλα προβλήματα. Συνολικά λοιπόν, στην επικράτεια, αυτή τη στιγμή, οι εκκρεμότητες είναι 292.000».

Κανένας δεν θα χάσει το σπίτι του – Μπορεί να το διεκδικήσει νομικά έως το τέλος του 2026, ακόμα και χωρίς κανένα τίτλο ιδιοκτησίας

«Πλέον, στην περίπτωση που υπάρχει μεταγεγραμμένος τίτλος, δηλαδή έχει μια κληρονομιά και ένα παλιό συμβόλαιο του πατέρα του, του παππού του, το οποίο αποδεικνύει το δικαίωμα, μπορεί ακόμη και στο λειτουργούν κτηματολόγιο, εκεί που έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο εδώ και πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, να υποβάλει μια απλή αίτηση και να αποκατασταθεί το ιδιοκτησιακό του δίκαιο. Στην περίπτωση, όμως, που δεν υπάρχει απόδειξη της ιδιοκτησίας, εμείς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε διότι, δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε ότι όντως είναι δικό του για να τον βοηθήσουμε. Και εκεί δυστυχώς, απαιτείται η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την αναγνώριση του ιδιοκτησιακού του δικαιώματος (…). Δεν το χάνει το σπίτι του. Υπάρχει μία νομική πρόβλεψη που λέει ότι στο τέλος όλης αυτής της μακράς διαδικασίας, ότι έχει μείνει αγνώστου ιδιοκτήτη, θα περάσει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από λίγους μήνες, έχει παραταθεί αυτή η προθεσμία μέχρι και το τέλος του 2026, όπου μέχρι το τέλος του 2026 κάθε ιδιοκτήτης που δεν έχει χαρτιά, δεν έχει τίτλους, μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει μέσο νόμιμης χρησικτησίας το δικαίωμά του, χωρίς κάποιο πρόβλημα (…)» κατέληξες στο τέλος, ο κ. Στέλιος Σακαρέτσιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος