Προχωρημένοι σπουδαστές ευρεσιτέχνες στην Λέσβο

Γιατί μαθητές και επαγγελματίες επιλέγουν να σπουδάσουν στο εσπερινό ΕΠΑΛ Λέσβου; Γιατί ενθαρρύνει την δημιουργικότητα και δίνει διέξοδο στις ανησυχίες των μελών του που υλοποιούν εφευρέσεις, με πρακτική εφαρμογή. Σπουδαστές από 16 έως και 60 ετών , παρακολουθούν τα μαθήματα στο ΕΠΑΛ. Παρά τις δυσκολίες για την απόκτηση ενός απολυτηρίου λυκείου ή αδείας άσκησης επαγγέλματος, επιμένουν και πετυχαίνουν στόχους υψηλότερους από όσους μπορούν να φανταστούν. Μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ή εξειδικευμένοι τεχνικοί κομπιούτερ, βρίσκουν μέσα στο διδακτικό πρόγραμμα την έμπνευση, για να υλοποιήσουν έξυπνες ιδέες, όπως εξηγεί ο Ευστράτιος Μαδυτινός , διευθυντής του εσπερινού ΕΠΑΛ. Η επίτευξη του έργου γίνεται χάρη σε μια χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, που ΄δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά είναι ικανή να δώσει κίνητρο. Η επιτυχία του προγράμματος είναι αποκλειστικά έργο των ενηλίκων σπουδαστών, οι οποίοι ήδη εργάζονται, ως κτίστες, ηλεκτρολόγοι, μαρμαράδες, πετράδες, και προσπαθούν μέσω των σπουδών να κατοχυρώσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Γιώργος Κορδογιάννης, ηλεκτρονικός επισημαίνει πως ένα Solar tracer κατασκευάστηκε από τους σπουδαστές στο ΕΠΑΛ. Πρόκειται για ένα πάνελ που παρακολουθεί την πορεία του ήλιου και μπορεί να φορτίζει μεγάλες μπαταρίες, για προβολείς ή άλλες ηλεκτροδοτούμενες κατασκευές. Οι σπουδαστές σχεδιάζουν τεχνολογίες που περιλαμβάνουν από μικρά τσίπ για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που τοποθετούνται σε drones έως μεγάλα ηλεκτρονικά συστήματα.

Οι σπουδαστές έδειξαν μεγάλη θέληση και αντοχές που ξεπερνούν τις καιρικές συνθήκες και τις δυσκολίες της πανδημίας, ενώ οι στόχοι τους υπερβαίνουν το απλό οικονομικό όφελος.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Λαχουρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος