Πρ. Πολεμικού Μουσείου στο Πρώτο: Με μια ξεχωριστή βιωματική δράση για τα παιδιά τιμάμε την μνήμη των ηρώων του 1940 (audio)

«Ανοιχτό είναι σήμερα το πολεμικό μουσείο για το κοινό, που στεγάζει τα κειμήλια της αγωνιστικής διαδρομής του λαού μας και την σημερινή μέρα το 1940, οι πολύ κοντινοί συγγενείς μας, ύψωσαν τα στήθη τους ακλόνητοι μπροστά στον Ιταλό εισβολέα και άφησαν άναυδη όλη την οικουμένη, καταδεικνύοντας ότι μια μικρή χώρα δεν υπέκυψε στις Δυνάμεις του Άξονα, αλλά αγωνίστηκε για την ελευθερία της», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, Αναστάσιος Λιάσκος.

Το Πολεμικό Μουσείο τιμά την μνήμη εκείνων των ηρώων σήμερα, μέσα από μια σειρά βιωματικών δράσεων, μαζί με την στρατιωτική ταχυδρομική υπηρεσία που βρίσκεται στο Μουσείο, αναβιώνοντας τις σκηνές του μετώπου, όπου έλληνες στρατιώτες έστελναν στους δικούς τους επιστολές και δελτάρια και συνδέονταν με τους δικούς τους. «Οι ίδιοι λένε ότι, «περιμέναμε τον ταχυδρόμο ως άγιο για να μας φέρει ένα νέο από τους δικούς μας» αλλά και για να στείλουν οι στρατιώτες επιστολές στις οικογένειές τους και να τονώσουν το ηθικό του άμαχου πληθυσμού».

Όπως ανέφερε ο κ. Λιάσκος έχουν ανατυπωθεί 1000 επιστολικά δελτάρια που είναι ακριβώς ίδια με τις κάρτες που έστελναν το 1940 οι στρατιώτες από το μέτωπο, είναι συλλεκτικές και κάθε παιδί μπορεί να γράψει ένα και να το στείλει μέσω της στρατιωτικής ταχυδρομικής υπηρεσίας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. «Τα παιδιά κοινωνούν σε κάτι που δεν θα μπορούσε κανείς να τους δώσει με καλύτερο τρόπο, την ψυχολογία του μετώπου αλλά και του άμαχου πληθυσμού την εποχή εκείνη». Παράλληλα, υπάρχουν και οι προθήκες με τις πρωτότυπες επιστολές, που είναι πολύ συγκινητικές και μπορεί κανείς να τις διαβάσει.

«Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί το μαχητικό πνεύμα που διακατείχε τους πατεράδες και τους παππούδες μας που είχαν πλήρη αίσθηση του χρέους τους και δίνουν αυτό το μήνυμα μέσα από τα επιστολικά δελτάρια στους δικούς τους ανθρώπους, την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν τον άνανδρο εισβολέα, ο οποίος προσπαθεί να στερήσει την ελευθερία μας. Και μας δίνουν και εμάς σήμερα το μήνυμα ότι η ελευθερία δεν είναι ένα αυτονόητο αγαθό, αλλά χρειάζεται κάποια στιγμή να υποστούμε θυσίες για να την έχουμε. Αυτό παραπέμπει και σήμερα, που βιώνει η χώρα μας την απειλή από την γείτονα χώρα, στην συμπεριφορά εκείνων που μόνοι τους αυθόρμητα έκαναν το χρέος τους. Ακόμα και πατέρας που έχασε δύο γιους, όταν του έγραψε ο Πρωθυπουργός για να τον συλλυπηθεί, του απάντησε με επιστολή, έχω άλλα δυο παιδιά στις προσταγές σου», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος