Πρ. Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές στο Πρώτο: Την Δευτέρα θα δούμε τις ελλείψεις λόγω κακοκαιρίας-Θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές (audio)

Την ζημιά που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στις καλλιέργειες και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα των προμηθευτών στις λαϊκές αγορές θα δούμε τις επόμενες ημέρες, καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν προϊόντα. «Οι ζημιές θα είναι σίγουρα μεγάλες στα χορταρικά, όπως μαρούλι, σπανάκι. Κάποια θα καούν, κάποια τα πάγωσε το χιόνι, δεν μπορούν να μπουν οι παραγωγοί μέσα, θα έχουμε ελλείψεις. Από Δευτέρα που θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές θα δούμε τις πραγματικές ελλείψεις» τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε Αττική, Εύβοια και την Βοιωτία από το πολύ χιόνι, ενώ η Πελοπόννησος από όπου έρχονται οι περισσότεροι παραγωγοί των λαϊκών αγορών δεν είχε το ίδιο έντονα φαινόμενα. Από Βοιωτία, το Κάστρο, η Θήβα και ο Ορχομενός είναι οι περιοχές πιο κοντά στην Αθήνα που επλήγησαν, ενώ στον Μαραθώνα εντοπίζεται μεγάλο πρόβλημα, που έχει περίπου 1000 παραγωγούς καθώς πολλά θερμοκήπια εκεί έχουν πέσει, είπε ο κ. Μόσχος, ενώ όλα τα χορταρικά είναι σκεπασμένα με χιόνι και πάγο. «Δευτέρα-Τετάρτη δεν λειτούργησε καμία λαϊκή, σε περιοχές όπως Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και σε βόρειες περιοχές της Αττικής όπου είναι ακόμα παρκαρισμένα αυτοκίνητα λόγω και των ημερών γενικής αργίας. «Στους δήμους που έχουμε απευθυνθεί αδυνατούν να καθαρίσουν τους δρόμους από τον πάγο για να στηθούν οι λαϊκές. Οπότε οι λαϊκές είναι στημένες στις δυτικές συνοικίες που δεν τις επηρέασε τόσο η κακοκαιρία, όπως και στον Πειραιά».

Ο κ. Μόσχος, επεσήμανε ότι τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία έρχονται να προστεθούν στο ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής, με την ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο που έχει ανέβει 50%.  «Τα λιπάσματα έχουν ανέβει τον τελευταίο μήνα, το κρύο που είχαμε στα προϊόντα εκτός εποχής που έρχονται από θερμοκήπια από την Κρήτη που και εκεί έχουν γίνει ζημιές, έχουν ήδη αύξηση 30%-40%, οι μελιτζάνες, πιπεριές, οι ντομάτες. Ακόμα και στις λαϊκές αγορές θα υπάρξει κάποια μικρή αύξηση, το θέμα είναι να δούμε τι ποσότητες θα υπάρχουν από Δευτέρα. Θα την πληρώσουν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές».

Το πιο σημαντικό πάντως, επανέλαβε ο κ. Μόσχος, παραμένει το κόστος παραγωγής. «Έχουμε ζητήσει από τον υπουργό να πάρει μέτρα, έχει κάνει κάποιες εξαγγελίες για την ΔΕΗ, δεν τις έχουμε δει, γιατί από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο για όλο το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούμε για να ποτίσουμε τις καλλιέργειες και για να αποθηκεύσουμε τα προϊόντα στα ψυγεία, έχουμε πληρώσει λογαριασμούς 3 φορές επάνω. Αν πληρώναμε 2000 παλιότερα, τώρα πληρώνουμε 8000. Το λίπασμα από 20 ευρώ το σακί έχει πάει 60. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για να μπορούμε να έχουμε συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος