Πρ. Παν. Συνδ. Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στο Πρώτο: Είμαστε σε «αόρατη» ανεργία και δεν έχουμε στήριξη (audio)

Σε αόρατη ανεργία βρίσκονται οι καλλιτέχνες, οι τεχνικοί, οι παραγωγοί, οι άνθρωποι επικοινωνίας των παραστάσεων και όλες οι παράπλευρες εργασίες που ενεργοποιούνται από την μουσική παραγωγή καθώς δεν έχουν δουλειά, ενώ είναι ανοιχτοί οι ΚΑΔ, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη.

Στην περίπτωση των μουσικών σκηνών το πρόβλημα είναι μεγάλο και δύσκολο, προσέθεσε,  γιατί εκτός από τους κρατικούς χώρους, όπως είναι το κέντρο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μέγαρο και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όλοι οι υπόλοιποι μουσικοί χώροι λειτουργούν με ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξεως του 70%-80%. «Ο χώρος της μουσικής παραγωγής είναι τυπικά ανοιχτός γιατί είναι οι ΚΑΔ ανοιχτοί αλλά ουσιαστικά είμαστε χωρίς δουλειά. Ο κόσμος δεν πηγαίνει στις μουσικές σκηνές, γιατί φοβάται πάρα πολύ, ίσως γιατί βγαίνει η μάσκα για να πιει ένα ποτό, αυτό όμως είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζει πολύ αρνητικά και αυτή είναι η διαφορά με το θέατρο που ο κόσμος πηγαίνει πιο άφοβα».

Το πρόβλημα με τις μουσικές σκηνές, τους συναυλιακούς χώρους, συναντάται παντού, ενώ πέρα από την πρωτεύουσα οι περισσότερες μουσικές σκηνές δεν έχουν ανοίξει καν, όταν παραδοσιακά ξεκινούσαν την λειτουργία τους τον Οκτώβριο. «Άλλες που άνοιξαν, επειδή δεν είχαν κόσμο έκλεισαν, όσες ανοίγουν δουλεύουν με πολύ μικρά ποσοστά. Για παράδειγμα σε έναν χώρο 500 θέσεων, με την επίσημη άδεια, είναι διαθέσιμες οι 220 θέσεις και πηγαίνουν 100 άτομα, ενώ εμφανίζονται οι νεότεροι καλλιτέχνες κυρίως για ψυχολογικούς λόγους» σημείωσε η κ. Σταματάκη.

«Εγώ που έχω μια μεγάλη εταιρεία που κάνει μουσικές παραγωγές έχω πολλά άτομα προσωπικό και δεν έχω καμία συναυλία μέχρι και τον Ιανουάριο. Δυστυχώς καλούμεθα να αποδώσουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή αρχή του 2022 ενώ έχουμε αιτηθεί την καθυστέρηση της επιστροφής γιατί δεν έχουμε να την επιστρέψουμε.  Πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να αφουγκραστούν αυτό το πρόβλημα γιατί είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά» υπογράμμισε η κ. Σταματάκη. Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζητούν μέτρα στήριξης, σύμφωνα με την κ. Σταματάκη, όπως επίδομα 534€, να πάρουν οι επιχειρήσεις αναστολές προσωπικού, επιδοτήσεις ενοικίου, παράταση της επιστρεπτέας προκαταβολής και παράταση στα δάνεια που πήραν οι συγκεκριμένοι ΚΑΔ για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις ανοιχτές. «Είναι ερωτήματα που έχουμε θέσει στα Υπουργεία και δεν παίρνουμε δυστυχώς ποτέ απαντήσεις. Ο μουσικός κλάδος είναι καταδικασμένος να εργάζεται σε ελάχιστα νυχτερινά κέντρα, που είναι μια άλλης λογικής και δεν εντάσσονται καν στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως εντασσόμαστε εμείς», κατέληξε η κ. Σταματάκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος