Πρ. Ιατρικού Συλλόγου Θεσ/κης στο Πρώτο: Κάνω έκκληση ειδικά στους άνω των 60 και σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν (audio)

Έκκληση προς τους πολίτες της Βορείου Ελλάδας να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει, ειδικά όσοι είναι άνω των 60 ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, απηύθυνε από το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

«Έχουμε στην Βόρειο Ελλάδα, Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, μια αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αντίστοιχα βλέπουμε στην Αθήνα και την Πελοπόννησο, την Νότια Ελλάδα, μια πτώση του επιδημιολογικού φορτίου, εδώ είμαστε στην ανάποδη πορεία. Ευχόμαστε να μην συνεχιστεί αυτό, αλλά οι αλλαγές των καιρικών συνθήκων και ενδεχομένως τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση στο μέλλον».

Εκτός της Θεσσαλονίκης που τον περασμένο χρόνο βίωσε ένα ισχυρό πλήγμα λόγω του κορονοϊού, ενδεχομένως στις ημιαστικές περιοχές, ο κόσμος να μην είδε με τα δόντια τον ιό να του χαμογελάει και να είναι πιο χαλαροί απέναντι στην πανδημία, εκτίμησε ο κ. Νίτσας.

«Παρότι ως ιατρικός σύλλογος από το 2019 παλεύουμε να ενημερώσουμε για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του εμβολίου, απέναντι στον σκοταδισμό, με όλες τις δράσεις μας, βλέπουμε ότι έχουμε ένα χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με άλλες περιοχές.

Το κακό σενάριο εφόσον δεν καλυτερεύσει η επιδημιολογική εικόνα, είναι η μεγαλύτερη η επιβάρυνση των ΜΕΘ και των νοσοκομείων από ανεμβολίαστους συμπολίτες προειδοποίησε ο κ. Νίτσας. Αυτή την στιγμή στις ΜΕΘ 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το 94% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι. Μπορεί να έχουμε λοιπόν μια συνεχιζόμενη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου, που εγκυμονεί κινδύνους για την κοινωνία, καθώς τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται, τα ατυχήματα, οι τα εγκεφαλικά, τα καρδιακά επεισόδια και το σύστημα πρέπει να ανταποκρίνεται προς όλους, ανέφερε ο κ. Νίτσας. «Κάποια στιγμή θα υπάρξουν διλήμματα σχετικά με την παροχή φροντίδας αν συνεχίσουμε έτσι, γι’ αυτό θα πρέπει ειδικά οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν».

Όσο αφορά το ενδεχόμενο να αποφασιστεί εκ νέου lockdown στην περιοχή, ο κ. Νϊτσας εκτιμά ότι αυτή την στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα, αλλά επισημαίνει πως αν τηρηθούν τα μέτρα, μπορεί να δούμε μια τιθάσευση της πανδημίας.

Για όσους γιατρούς με δηλώσεις τους ή με ενέργειές τους κινούνται απέναντι στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, έχουν κληθεί και βρίσκονται σε διαδικασία παροχής εξηγήσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Για όσους έχουμε ενημέρωση ή καταγγελίες έχουν κληθεί. Ο αριθμός δεν είναι διπλάσιος, αλλά μπορεί να γίνει, καθώς έχουμε διαδικασίες συζητήσεις μέσα στο συμβούλιο, όπως προβλέπεται από τον νόμο για παραπομπές συναδέλφων. Δεν θα αφήσουμε κανέναν στις πλάτες του σκοταδισμού να κάνουν παιχνίδια».

Ο κ. Νίτσας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, αλλά υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που προβλέπονται από το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ακολουθούν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι και οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. «Πρέπει όμως να τηρηθούν μέχρι κεραίας προκειμένου να μην υπάρξουν μετά αιτήματα ακυρώσεως των οποιοδήποτε αποφάσεών μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος