Πρ. ΕΛΜΕ Πειραιά στο Πρώτο: Ανοχύρωτοι οι εκπαιδευτικοί σε περιπτώσεις γονέων αρνητών των εμβολίων (audio)

Μεμονωμένα περιστατικά από γονείς που έμμεσα ή άμεσα προβαίνουν σε απειλές, καταθέτουν εξώδικα ή έγγραφα από δικηγόρους, προκειμένου να επιτραπεί στα παιδιά τους η είσοδος στα σχολεία, χωρίς την εφαρμογή των μέτρων που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση, ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, o πρόεδρος ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης.

«Μέχρι την Παρασκευή είχα αρκετές ειδοποιήσεις από εκπαιδευτικούς ότι δέχονταν ορισμένες πιέσεις, ότι θα δείτε, από Δευτέρα θα τα πούμε…» περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Πατίδης.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στο πώς εκτυλίχθηκε το περιστατικό που οδήγησε εκπαιδευτικούς και γονείς από σχολείο στα Καμίνια, στο αστυνομικό τμήμα. «Στις 14 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν γονείς που αρνούνταν να προσέλθει το παιδί τους στο σχολείο με σελφ τεστ και μάσκα. Επέμεναν να παραμείνει το παιδί στο σχολείο χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Οι γονείς κατέθεσαν μήνυση στους εκπαιδευτικούς και με εντολή εισαγγελέα, περιπολικό οδήγησε την διευθύντρια, τον υποδιευθυντή και την υπεύθυνη covid μπροστά στα μάτια εκατοντάδων παιδιών και δεκάδων συναδέλφων, όπου υποβλήθηκαν εκατέρωθεν μηνύσεις».

Η αστυνομία με ανακοίνωσή της το βράδυ, σημείωσε ο κ. Πατίδης, είπε ότι ακολούθησε την εντολή της εισαγγελέως. Την Κυριακή, προέβη σε δηλώσεις η Υπουργός Παιδείας, λέγοντας ότι θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

«Βεβαίως αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί, εγώ δεν μπορώ να ρίξω ευθύνες στην αστυνομία, στον εισαγγελέα, αν και ίσως έχουν όλοι ευθύνες στο σημείο που τους αναλογεί, αλλά η κεντρική ευθύνη είναι της κυβέρνησης που δεν είχε λύσει το ζήτημα και οι εκπαιδευτικοί είναι ανοχύρωτοι. Ακολουθήθηκε η πάγια διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά εδώ δεν έχουμε με μια διένεξη πολιτών που μάλωσαν στον δρόμο, άρα πρέπει να έρθει η αστυνομία, να πάμε στο αυτόφωρο. Εδώ έχουμε μια μικρή ομάδα γονέων και είναι πολύ μεμονωμένες οι περιπτώσεις που υπάρχουν σε κάθε σχολείο, που λένε ότι εγώ θέλω το παιδί να μπαίνει χωρίς μέτρα προστασίας και ο δημόσιος λειτουργός, ο εκπαιδευτικός έχοντας ευθύνη της κοινωνικής συνείδησης και του ρόλου του λέει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Εδώ έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα, να έχει μεριμνήσει η πολιτεία, να είναι οχυρωμένοι οι εκπαιδευτικοί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

Ωστόσο, ο κ. Πατίδης θέλησε να εστιάσει και στο ζήτημα των κενών στα σχολεία. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά, που έχει 148 σχολικές μονάδες, αυτή την στιγμή υπάρχουν 200 κενά εκπαιδευτικών στην Γενική Αγωγή ενώ, σύμφωνα με τον κ. Πατίδη, στην Ειδική Αγωγή είναι και άλλα.

«Με περσινή μας μελέτη, καταθέσαμε και δημόσιο υπόμνημα και το πήγαμε και στην Εισαγγελία Πειραιά, το 28% των τμημάτων, είχαν μ.ο. από 24 μαθητές και πάνω. Δεν είναι όμως μόνο το εμβόλιο, που σαφώς είναι σημαντικό όπλο αλλά πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως η αραίωση των αιθουσών. Ζητούν οι εκπαιδευτικοί να ανοίξουν και να σπάσουν τα τμήματα και η απάντηση είναι ότι με 25 συν 10% δεν μπορείς να το κάνεις».

Μάλιστα ο κ. Πατίδης, ανέφερε και περίπτωση όπου ενώ πέρσι στην κατεύθυνση λειτουργούσαν δύο τμήματα, 12 και 13 παιδιών, φέτος αυτά συμπτύχθηκαν σε ένα. «Και το σχολείο διαθέτει και αίθουσα και καθηγητές. Έδιωξαν κάποιον καθηγητή να πάει για κάποιες ώρες σε άλλο σχολείο να κάνει μάθημα για να καλύψει προφανώς κενό. Γιατί έτσι λέει ο νόμος, μας είπαν». ‘Η σε άλλη περίπτωση, όπως είπε, πέρσι, στο 1ο Λύκειο Κορυδαλλού, όπου υπήρχε αίθουσα επιπλέον διαθέσιμη, ζήτησαν επειδή ήταν 25 παιδιά σε μια τάξη και ο καθηγητής 26 άτομα, να αραιώσουν το τμήμα, και τους απάντησαν, όχι, γιατί έτσι ορίζει ο νόμος.

Τα κρούσματα σιγά σιγά εμφανίζονται στα σχολεία, είπε τέλος ο κ. Πατίδης. «Είναι το σελφ τεστ ένα μέτρο προστασίας, αλλά έχει πολλά προβλήματα, εγκυρότητας, αξιοπιστίας και το αν γίνεται τελικά. Θα έπρεπε με ευθύνη του ΕΟΔΥ, να υπάρχουν κλιμάκια που να διενεργούν δωρεάν τεστ επαναλαμβανόμενα στα σχολεία και να υπάρχει και επιτήρηση σε επίπεδο σχολικής μονάδας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος