Πρ. Αρτοποιών Θεσσαλονίκης στο Πρώτο: Τα νέα μέτρα θα αναχαιτίσουν μέρος των αυξήσεων- Πρόβλημα παραμένουν τα άλευρα (audio)

«Οτιδήποτε μπορεί να μας ελαφρύνει αυτή την στιγμή είναι καλοδεχούμενο. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον καθ’ ύλην υπουργό τον κ. Σκρέκα, ο οποίος έδωσε μια ιδιαίτερη επιδότηση στα αρτοποιεία αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα θέμα με το ηλεκτρικό ρεύμα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, η πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.

Συμπληρώνοντας, ωστόσο ότι υπάρχουν και αρτοποιοί που έχουν πετρέλαιο και αντιμετωπίζουν και εκείνοι πρόβλημα με το κόστος, η κ. Κουκουμέρια, εκτιμά ότι, μετά τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και αφού αποτυπωθούν τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς, ένα κομμάτι των αυξήσεων που είναι μπροστά μας θα αναχαιτιστεί από αυτή την ενέργεια, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες ενέργειες από την κυβέρνηση.

Εκτός από τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τον κλάδο, είναι οι τιμές των αλεύρων. «Ήδη έχουμε παραλάβει μαλακά άλευρα με αυξήσεις της τάξης του 60% και εκεί είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Το πρόβλημα με τα σιτηρά είναι δύσκολο, γιατί πέρα από τα σιτηρά από εισάγονταν από Ουκρανία και Ρωσία, οι άλλες χώρες έχουν βάλει τώρα πλαφόν στις εξαγωγές τους και είναι λογικό γιατί κάθε χώρα σκέφτεται και τις δικές της ανάγκες. Η αλευροβιομηχανία αυτή την στιγμή έχει στραφεί και στον Καναδά, χωρίς αυτό να είναι κάτι άμεσο, Παίρναμε και παλαιότερα από εκεί άλευρα, αλλά σε αυτή την περίπτωση εκτινάσσεται το μεταφορικό κόστος. Θεωρώ ότι επειδή και οι εταιρείες αλεύρων τηρούν μια καλή στάση στην αγορά, δηλαδή ό,τι παραγγέλναμε πριν αυτό μας στέλνουν και τώρα, αν μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το διάστημα μέχρι την καινούρια σοδειά, νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα όχι από άποψη τιμής αλλά από άποψη επάρκειας» σημείωσε η κ. Κουκουμέρια.

Την ίδια ώρα, το ηλιέλαιο έχει μπει σε ένα ράλι αύξησης της τιμής του, επισήμανε η πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. Την προηγούμενη εβδομάδα, αγοράζαμε το λίτρο γύρω στο 1,70 ευρώ, προχθές ακούμπησε τα 2,80 και το ράλι συνεχίζεται, κοντεύει να φτάσει το ελαιόλαδο. Όσο αφορά στα βούτυρα και τις μαργαρίνες καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 30%-50%. Δεν υπάρχει κάτι που να χρησιμοποιούμε στην παραγωγή και να μην έχει αυξηθεί. Είμαστε ικανοποιημένοι σε σχέση με αυτό που ζητήσαμε για την ενέργεια, αλλά ζητήσαμε και άλλα πράγματα από την κυβέρνηση, όπως την μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί, να φτάσει όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη στο 4%-7%» επισήμανε η κ. Κουκουμέρια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος