Πρ. Αρτοποιών στο Πρώτο: Ο οικονομικός πόλεμος από την Ρωσία ξεκίνησε το καλοκαίρι-Διπλάσιες οι τιμές στα σιτηρά (audio)

«Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε ο πραγματικός πόλεμος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οικονομικός πόλεμος όμως που ερχόταν πάλι από την Ρωσία έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν τριπλασιαστεί οι τιμές της ενέργειας. Όλο αυτό το διάστημα δεν είχαμε μόνο τον τριπλασιασμό της τιμής του αερίου είχαμε και τον διπλασιασμό της τιμής των αλεύρων» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, o πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλης Μούσιος.

Η αύξηση στα άλευρα ξεκίνησε εδώ και 8 μήνες σταδιακά, επεσήμανε ο κ. Μούσιος. Υπήρξε μια εκτίναξη τον Οκτώβριο και από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο έφτασε στα ύψη, διπλασιάστηκε η τιμή στα άλευρα. «Τα μαλακά σιτηρά είναι όλα εισαγόμενα, από Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Ρουμανία, Αμερική και άλλες χώρες, υπήρχε μια ισορροπία στην αγορά. Τις τελευταίες ημέρες με την έναρξη του πολέμου εκκρεμούν συμβόλαια, είναι στον αέρα, κυλινδρόμυλοι, υπάρχουν φορτωμένα καράβια με 6000 τόνους σιτάρι από την Ουκρανία που δεν ξέρει κανείς αν θα εκτελεστούν αυτά. Από την πρώτη ημέρα του πολέμου εκτινάχθηκαν οι τιμές στα σιτηρά, στα ύψη, σκεφτείτε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Σημειώνοντας πως το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των ζυμαρικών και σε άλλα προϊόντα που παράγονται από σιτηρά, εκτίμησε πως η εξέλιξη του πολέμου είναι το χειρότερο σενάριο για όλους και για τους αρτοποιούς και το σύνολο των καταναλωτών. «Σήμερα, ένα νοικοκυριό θέλει έναν μισθό για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια» υπογράμμισε ο κ. Μούσιος, προσθέτοντας πως οι αρτοποιοί λόγω της προσωπικής επαφής που έχουν με τον κόσμο εξαιτίας της φύσης της δουλειάς τους, έχουν απορροφήσει μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων, κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να μην περάσει στην τιμή του τελικού προϊόντος η οικονομική επίπτωση της κρίσης. Παράλληλα, είπε πως έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση στα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα πέρα του ψωμιού, ενώ αναφερόμενος στο πόσο θα αγοράσουμε την λαγάνα το φετινό Πάσχα, εκτίμηση ότι η τιμή της δεν θα διαφοροποιηθεί από την περσινή που κυμάνθηκε μεταξύ 2,5 και 3 ευρώ το τεμάχιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος