«Ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσεις»: Ενημερωτική καμπάνια για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

«Η βία κατά των γυναικών αποτελεί διαχρονική πληγή για την κοινωνία μας. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να εξαλείψουμε τη βία και σαν πράξη αλλά κυρίως σαν νοοτροπία. Αγωνιζόμαστε να μάθουμε στους νέους, στα παιδιά μας ότι καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή. Σπάμε το ταμπού της ανοχής και της σιωπής, προστατεύουμε τα θύματα». Αυτό τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, ανοίγοντας την εκδήλωση που πραγματοποιείται τώρα το απόγευμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με θέμα τις «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιείται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε βίντεο κατά της βίας των γυναικών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι πρωταγωνιστές του βίντεο είναι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αιγάλεω που θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στις γυναίκες θύματα βίας: «Ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσεις». Οι μαθητές συμβουλεύουν τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν βοήθεια, ενώ υπογραμμίζουν ότι η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία μπορεί να σταματήσει μόνο με την κινητοποίηση όλων μας.

Η υφυπουργός κυρία Συρεγγέλα ευχαρίστησε τους μαθητές που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου και πρόσθεσε πως «με το συγκεκριμένο βίντεο θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες για το θέμα της βίας και να ενημερώσουμε τα θύματα ότι μπορούν να απευθύνονται στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900».

Σημειώνεται πως η Γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε γυναίκες θύματα βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική, καθώς και πληροφόρηση για θέματα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους πολίτες και τους φορείς. Η Γραμμή στελεχώνεται με ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα έμφυλης βίας και οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Κ. Χατζηδάκης: Κοινωνική πολιτική στην πράξη και για θέματα Ισότητας και καταπολέμησης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Τις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα ισότητας αλλά και πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας περιέγραψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης χαιρετίζοντας την εκδήλωση για τις Πολιτικές Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για την επέκταση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα στους εννέα μήνες, για την επιδότηση από τη ΔΥΠΑ των δυο εκ των τεσσάρων μηνών γονικής άδειας και για τους δυο γονείς και τη θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας 14 ημερών, με προστασία από απόλυση του πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση κάθε παιδιού. «Πρόκειται για μέτρα με τα οποία περιορίζουμε τα αντικίνητρα στην πρόσληψη και επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών», τόνισε. «Ενσωματώσαμε επίσης την ευρωπαϊκή οδηγία για τη συμφιλίωση προσωπικής-επαγγελματικής ζωής. Στηρίζουμε τις εργαζόμενες με οικογένεια αλλά και τις μητέρες που θέλουν να εργαστούν με μέτρα όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση από την τηλεργασία και το ευέλικτο ωράριο. Το ίδιο κάνουμε με προγράμματα όπως οι Νταντάδες της Γειτονιάς και οι Μονάδες παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Και δεν ξεχνάμε το εργαλείο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 που αποτελεί τον Οδηγό μας για όλα τα σχετικά θέματα».

«Την ίδια στιγμή» –συνέχισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων- «εργαζόμαστε, επίσης, για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών. Με πρωτοβουλίες όπως το Σήμα Ισότητας Share για τις επιχειρήσεις που υιοθετούν πολιτικές ίσων ευκαιριών για τους εργαζομένους τους. Με το Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Και με στοχευμένα στις γυναίκες προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ, πολλά από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ»

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «Χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης η Ελλάδα είναι πλέον σύμφωνα μία από τις δώδεκα χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Δεν μένουμε όμως σε αυτά. Όποιος παρακολουθεί την επικαιρότητα, βλέπει τα συχνά περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας! Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα. Γι’ αυτό έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Την εξειδίκευση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να καταρτίζουν πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης. Τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παρακολούθηση του φαινομένου, Τώρα προχωρούμε με την πρωτοβουλία για το Panic Button, μια ακόμα χειροπιαστή απάντηση στο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Γιατί και στο θέμα αυτό όπως και σε όλα τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, θέλουμε να μιλάμε με έργα γιατί πιστεύουμε σε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τ. Θεοδωρικάκος: «Τα ποσοστά εξιχνιάσεων περιστατικών βίας κατά των γυναικών και ενδοικογενειακής βίας ξεπερνούν φέτος το 90%»

Στην ελληνική αστυνομία έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν πια 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, όπου προϊστάμενες είναι συνήθως γυναίκες αξιωματικοί, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε στον Ελληνικό Κόσμο.

Πρόσθεσε πως πάνω από 10.000 σχετικές υποθέσεις έχει χειριστεί φέτος η αστυνομία, ενώ τα ποσοστά εξιχνιάσεων περιστατικών βίας κατά των γυναικών και ενδοικογενειακής βίας ξεπερνούν φέτος το 90%. Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που «βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν, αλλά αυξήθηκε η εμπιστοσύνη τους προς την πολιτεία και τους θεσμούς, αυξήθηκε όμως και η δυνατότητα της πολιτείας να ακούει αυτές τις γυναίκες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων. Ο κ. Θεοδωρικάκος περιέγραψε, ότι «επενδύουμε στη στοχευμένη και διαρκή επανεκπείδευση των αστυνομικών πάνω στα ζητήματα της έμφυλης βίας, έχουμε εμπλουτίσει τα προγράμματα σπουδών στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιμόρφωση άλλων 6.000 περίπου αστυνομικών στελεχών». «Ανδρισμός δεν είναι η βία εναντια στις γυναίκες, αλλά η αγάπη και ο σεβασμός τις γυναίκες», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και στον κώδικα ποινικής δικονομίας στην κατεύθυνση της προστασίας των θυμάτων, μίλησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για την αυστηροποίηση των διατάξεων που έχουν να κάνουν με τη σωματική βλάβη κατά των γυναικών, την επαναφορά του αδικήματος της μαστροποίας ενηλίκων, την αυστηροποίηση της διάταξης για την εμπορία ανθρώπων, την πρόβλεψη ότι στην εξέταση ενήλικων θυμάτων αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης θα υπάρχει υποχρεωτική παρουσία ψυχολόγου. Επίσης, για τέσσερα συγκεκριμένα αδικήματα, (ανθρωποκτονία, βιασμός ανηλίκου, ομαδικός βιασμός και θανατηφόρος βιασμός) προβλέφθηκε αποκλειστική ποινή ισόβια κάθειρξη. Ακόμα, τυποποιήθηκε το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας και σε σχέση με το αδίκημα της προσβολής της γεννετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο, προβλέφθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη, πρόσθεσε ο κ. Κώτσηρας. Τέλος, ο κ. Κώτσηρας επισήμανε πως έχει προχωρήσει η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών.

Το κουμπί πανικού (panic button)

Την ψηφιακή εφαρμογή panic button, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες θύματα κακοποίησης να ζητήσουν άμεσα βοήθεια, παρουσίασε ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vodafone, η οποία και δώρισε την εφαρμογή στην πολιτεία.

Με το πάτημα του κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο, χωρίς να το αντιληφθεί ο κακοποιητής, ειδοποιούνται αυτόματα οι αστυνομικές αρχές και τα συμβουλευτικά κέντρα του υπουργείου. Το μήνυμα που λαμβάνει η αστυνομία περιλαμβάνει τα στοιχεία της γυναίκας και το σημείο όπου βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.

Το panic button αρχικά θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά για ένα χρόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη και αφορά γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και έχουν απευθυνθεί στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ή στα συμβουλευτικά κέντρα υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, όπου πρόσβαση σε αυτό θα έχουν κι άλλες γυναίκες και πολίτες, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες μορφές κακοποίησης.

Επίσης, στις 15 Δεκεμβρίου στο Google play και στο Apple Store θα υπάρχει η ελληνική εκδοχή της εφαρμογής Bright Sky, που έχει περιεχόμενο ειδικά για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών, «έτσι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη πληροφόρηση για το πώς μια γυναίκα μπορεί να το αντιμετωπίσει, αλλά κυρίως να αντιληφθεί έγκαιρα, ότι είναι θύμα ψυχολογικής ή και σωματικής βίας», επισήμανε ο κ. Μπρουμίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος