Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Avgi» – Πού χιονίζει – Ποια σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση

Συνεχίζεται η ψυχρή εισβολή σε αρκετές περιοχές της χώρας με τον κρατικό μηχανισμό να είναι σε επιφυλακή. Κύρια χαρακτηριστικά οι βροχοπτώσεις, τα χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και οι θυελλώδεις άνεμοι. Νωρίτερα έγινε άλλη μια σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατά την οποία έγινε εκτίμηση κινδύνου.

Σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, η νέα κακοκαιρία φέρει την ονομασία «Avgi».

Οι υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια που συνοδεύεται με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο προκαλούν θυελλώδεις άνεμους με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο και τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νοτιότερα τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα ορεινά και τα ημιορεινά ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Ποια σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση

Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω της νέας κακοκαιρίας«Avgi».

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν αύριο (30/01) τα σχολεία στην Εύβοια και στη Βοιωτία.

Οι δήμοι της Αττικής, στους οποίους τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση:

  • Μάνδρας – Ειδυλλίας
  • Φυλής – Αχαρνών
  • Κηφισιάς – Ωρωπού
  • Πεντέλης – Διονύσου
  • Παλλήνης

Κικίλιας: Προσοχή και αποφυγή μετακινήσεων

«Ολοκληρώθηκε προ ολίγου η σύσκεψη με την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, παρουσία της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος και αποφασίστηκε καταρχάς η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχήματων από σήμερα το βράδυ στις 8 μέχρι την Τετάρτη  στις 10 το πρωί στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα. Φυσικά αυτό θα αναθεωρείται ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Επίσης βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες στην Εύβοια και στη Βοιωτία για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για αύριο Τρίτη και με το Υπουργείο Παιδείας για τηλεκπαίδευση. Σύσταση για τηλεργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για αυτές τις περιφερειακές ενότητες, καθώς και στους δήμους Μάνδρας, Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης σε ό,τι έχει να κάνει με την Περιφέρεια Αττικής για αύριο Τρίτη. Όσα στοιχεία σας έδωσα αναθεωρούνται πάντα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Αυτή την στιγμή το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινωνεί με τους δημάρχους. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους περιφερειάρχες και φυσικά έχει ενημερωθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης.

Η σύσταση για την αυριανή ημέρα για όλους αυτούς που δεν έχουν λόγο μετακίνησης είναι να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ούτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής- και φυσικά στο κομμάτι που προανέφερα  της Εθνικής Οδού- και να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές κατά περιόδους χιονοκαταιγίδες και για ακραίους ανέμους 9 και 10 μποφόρ. Νομίζω ότι όσοι μπορούμε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα περίπου των 24 ωρών με μία επανεξέταση για το πώς θα είναι τα πράγματα το πρωί της Τετάρτης.

Για την Κρήτη, που η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη, απ’ τη μία προφανώς θέλουμε τις βροχοπτώσεις γιατί είχε πέσει η στάθμη των υδάτων σε ταμιευτήρες και αυτό είναι θέμα άρδευσης, αγροτικής παραγωγής και φυσικά τουρισμού και  το περισσότερο νερό είναι καλοδεχούμενο. Όμως προσοχή και σύσταση ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και ειδικά σε περιοχές όπως οι νομοί  Χανίων και  Ρεθύμνης. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Κρήτη, το οποίο αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία. Όπως είπα και χθες, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, και σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί γι’ αυτές τις επόμενες ώρες. Αν και εφόσον αλλάξει κάτι θα υπάρξει κι άλλη ενημέρωση», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Στα λευκά η Ιπποκράτειος Πολιτεία

Στα λευκά «έχει ντυθεί» η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Από τα 15 εκχιονιστικά, που έχει στη διάθεση του ο δήμος Ωρωπόυ, επιχειρούν τα τέσσερα. Προτεραιότητα είναι να μείνουν ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι και γίνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις εντελώς απαραίτητες. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν χιονολάστιχα ή αλυσίδες και μπορούν να προμηθευτούν αλάτι σε συσκευασίες των 5 κιλών ή χύμα, από όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Βίλια: Θερμαινόμενοι χώροι του δήμου για ευπαθείς ομάδες

Από τα ξημερώματα ξεκίνησε να χιονίζει στα Βίλια και με απόφαση του δήμου, κλειστά παρέμειναν, σήμερα, τα σχολεία, απόφαση που αναμένεται να ισχύσει και αύριο.

Κλιμάκια της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού, βρίσκονται στον δρόμο, για να μπορέσουν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Έχου δημιουργηθεί τρεις θερμαινόμενοι χώροι του δήμου για ευπαθείς ομάδες.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Avgi

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία – Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος