Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά πατερίτσες, μπαστούνια και περιπατητήρες Πι

Μετά από ένα σοβαρό κάταγμα στο πόδι, μια χειρουργική επέμβαση στα κάτω άκρα  ή μετά από ένα εγκεφαλικό, ο/η γιατρός μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε κάποιο βοήθημα βάδισης. Τα βοηθήματα αυτά είναι οι πατερίτσες, το μπαστούνι και ο περιπατητήρας Πι. Η ορθοπαιδικός Τζώρτζη Παρασκευή μας δίνει συμβουλές και οδηγίες για να μάθετε να χρησιμοποιείτε καθένα από αυτά σωστά και με ασφάλεια.

Γενικές οδηγίες

Με απλές τροποποιήσεις στο χώρο του σπιτιού σας, μπορείτε να αποφύγετε γλιστρήματα και πτώσεις κατά τη χρήση του βοηθήματος βάδισης:

  1. Αφαιρέστε τα χαλιά, τα ηλεκτρικά καλώδια, αποφύγετε τα βρεγμένα πατώματα και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πτώση
  2. Τακτοποιήστε τα έπιπλα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σας εμποδίζουν κατά τη βάδιση
  • Αφήνετε φως στα δωμάτια και κατά τη διάρκεια της νύχτας
  1. Στο μπάνιο χρησιμοποιήστε αντιολισθητικά χαλάκια, μπάρες στήριξης, ανυψωτικό λεκάνης και κάθισμα γα την μπανιέρα
  2. Κρατήστε τα αντικείμενα που χρειάζεστε σε κοντινή απόσταση και οτιδήποτε άλλο μακριά σας
  3. Μεταφέρετε τα πράγματα που χρειάζεστε μαζί σας σε ένα σακίδιο πλάτης ή σε μια ποδιά

Πατερίτσες 

Εάν ο τραυματισμός ή η χειρουργική επέμβαση απαιτεί να προφυλάξετε το πόδι σας χωρίς να το φορτίσετε με το σωματικό σας βάρος, τότε ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες.

Σωστή τοποθέτηση

·         Όταν στέκεστε όρθιοι, οι κορυφές από τις πατερίτσες θα πρέπει να βρίσκονται μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατοστά κάτω από τις μασχάλες σας.

·         Οι αγκώνες σας θα πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένοι όταν κρατάτε τις χειρολαβές

·         Οι χειρολαβές θα πρέπει να είναι στο ύψος των ισχίων σας

·         Το βάρος του σώματός σας θα πρέπει να στηρίζεται στα χέρια σας και όχι στα στηρίγματα της μασχάλης, για να αποφύγετε βλάβες στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής

Περπάτημα

Σκύψτε ελαφρώς προς τα εμπρός και τοποθετήστε τις πατερίτσες σας περίπου 35 εκ. μπροστά σας. Ξεκινήστε το βήμα σας, σαν να επρόκειτο να χρησιμοποιήσετε το τραυματισμένο πόδι, αλλά μετατοπίστε το βάρος σας στις πατερίτσες. Ολοκληρώνετε το βήμα σας κανονικά με το μη τραυματισμένο πόδι. Όταν το πόδι αυτό βρίσκεται στο έδαφος, μετακινήστε τις πατερίτσες μπροστά, ώστε να προετοιμαστείτε για το επόμενο βήμα. Όταν περπατάτε, να κοιτάτε πάντα το έδαφος και όχι τα πόδια σας.

Κάθισμα

Για να καθίσετε, σταθείτε μπροστά από μια καρέκλα και βάλτε το τραυματισμένο πόδι μπροστά σας και κρατήστε και τις δύο πατερίτσες στο ένα χέρι. Με το ελεύθερο χέρι ανιχνεύστε το κάθισμα. Χαμηλώστε αργά τα σώμα σε αυτό και τοποθετήστε τις πατερίτσες σας ανάποδα. Για να σηκωθείτε, μετακινήστε το σώμα σας προς τα εμπρός, κρατήστε και τις δύο πατερίτσες στο χέρι από την πλευρά του υγιούς ποδιού, σπρώξτε το σώμα σας προς τα πάνω και σταθείτε σε αυτό το πόδι.

Σκάλες

Όταν βρεθείτε μπροστά σε σκάλες, κρατήστε το κιγκλίδωμα με το ένα χέρι και περάστε και τις δύο πατερίτσες κάτω από τη μασχάλη σας στην άλλη σας πλευρά. Όταν ανεβαίνετε, πατάτε το σκαλί με το υγιές πόδι, κρατώντας το τραυματισμένο ψηλά πίσω σας. Όταν κατεβαίνετε, βάλτε το τραυματισμένο πόδι μπροστά σας και πηδήξτε προς τα κάτω κάθε σκαλί με το μη τραυματισμένο πόδι.

Μπαστούνι

Το μπαστούνι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εάν έχετε κάποιο μικρό πρόβλημα αστάθειας, κάποια αδυναμία στο πόδι ή τον κορμό ή ύστερα από κάποιο τραυματισμό ή έντονο πόνο.

Σωστή τοποθέτηση

Η κορυφή του μπαστουνιού σας θα πρέπει να φθάνει στον καρπό σας, όταν στέκεστε όρθιοι. Κρατήστε το μπαστούνι με το χέρι της απέναντι πλευράς από αυτήν που χρειάζεται υποστήριξη.

Περπάτημα

Για να ξεκινήσετε, τοποθετήστε το μπαστούνι σας λίγο πιο μπροστά από το πόδι σας και βηματίστε με το τραυματισμένο πόδι. Ολοκληρώσετε το βήμα με το μη τραυματισμένο πόδι σας.

Σκάλες

Για να ανεβείτε τα σκάλες, πιάστε το κιγκλίδωμα και στηριχτείτε επάνω στο υγιές πόδι, με το μπαστούνι σας στο χέρι απέναντι από το τραυματισμένο πόδι. Στη συνέχεια, ανεβάστε και το τραυματισμένο πόδι. Για να κατέβετε τις σκάλες, βάλτε το μπαστούνι σας πρώτα στο σκαλί, μετά το τραυματισμένο πόδι και τέλος το μη τραυματισμένο.

Περιπατητήρας

Αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στήριξης – βάδισης, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια με την ισορροπία και το περπάτημα. Ένας περιπατητήρας τύπου ΄΄π΄΄, με τέσσερα σημεία στήριξης (πόδια) μπορεί να σας δώσει τη μέγιστη δυνατή σταθερότητα. Ένας περιπατητήρας σάς επιτρέπει να κρατήσετε όλο ή μερικό από το βάρος σας μακριά από το κάτω μέρος του σώματος σας καθώς κάνετε τα βήματά σας.

Σωστή τοποθέτηση

Με τον περιπατητήρα χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να υποστηρίξετε όλο ή κάποιο μέρος από το σωματικό σας βάρος. Η κορυφή του περιπατητήρα πρέπει να φτάνει στον καρπό σας.

Περπάτημα

Βάλτε τον περιπατητήρα περίπου ένα βήμα μπροστά από σας, φροντίζοντας τα πόδια του περιπατητήρα να είναι επίπεδα με το έδαφος. Πιάστε σταθερά τον περιπατητήρα και περπατήσετε προς αυτόν, βαδίζοντας στο τραυματισμένο πόδι. Αγγίξτε τη φτέρνα του ποδιού αυτού στο έδαφος, στη συνέχεια ισιώστε το πόδι και τελικά  σηκώστε τα δάχτυλα του ποδιού από το έδαφος, καθώς ολοκληρώνετε το βήμα σας με το υγιές πόδι.

Κάθισμα

Για να καθίσετε, κάντε προς τα πίσω μέχρι τα πόδια σας να ακουμπήσουν το κάθισμα. Για να σηκωθείτε από την καρέκλα, σπρώξτε το σώμα σας προς τα πάνω στηριζόμενοι από τις λαβές του περιπατητήρα.

Σκάλες

Με τον περιπατητήρα μη χρησιμοποιείτε σκάλες, κυλιόμενες ή μη.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.osteohealth.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος