Αυτό που αισθάνεστε στη σιωπή μπορεί να αλλάξει διακριτικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε… και τον τρόπο με τον οποίο σας αντιλαμβάνονται, αναφέρει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Isabelle Thibaud.
Συχνά πιστεύουμε ότι μπορούμε να συγκρατήσουμε τα συναισθήματά μας σε κοινωνικές καταστάσεις. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion αποκαλύπτει ότι η θλίψη, ακόμη και αν προκληθεί για λίγο πριν από μια αλληλεπίδραση, συνεχίζει να εκφράζεται μέσω του σώματός μας και της συμπεριφοράς μας (…).
Όταν το σώμα μιλάει αντί για τα λόγια
Η θλίψη δεν εκδηλώνεται πάντα με ορατά δάκρυα. Σε αυτή τη μελέτη, αποκαλύφθηκε στις εκφράσεις του προσώπου, στη γλώσσα του σώματος, ακόμη και στους καρδιακούς παλμούς. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως φυσιολογικό δέσιμο, δείχνει το βαθμό στον οποίο τα σώματα δύο ανθρώπων αντιδρούν σε αρμονία. Όσο πιο συναισθηματικά συνδεδεμένο είναι ένα ζευγάρι, τόσο πιο συγχρονισμένες γίνονται οι φυσιολογικές τους αντιδράσεις.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά διέφεραν ανάλογα με το φύλο. Οι άνδρες που θυμήθηκαν μια θλιβερή ανάμνηση χαμογέλασαν και κινήθηκαν περισσότερο από εκείνους της ομάδας ελέγχου. Φαινόταν να υπερβάλλουν στη δέσμευσή τους, προκαλώντας ισχυρότερη φυσιολογική σύνδεση στη σύντροφό τους. Μια ασυνείδητη στρατηγική για να καλύψουν την ευπάθειά τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αντίθετα, οι γυναίκες που λυπήθηκαν για λίγο έδειξαν λιγότερο ενθουσιασμό και προκάλεσαν μικρότερη απήχηση στους συντρόφους τους.
Κοινωνικοί κανόνες που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας
Γιατί αυτές οι διαφορές; Επειδή η θλίψη εξακολουθεί να θεωρείται κοινωνικά αποδεκτή για τις γυναίκες, αλλά λιγότερο για τους άνδρες. Οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται πίεση, ώστε να φαίνονται συμπαγείς και δεσμευτικοί, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπεραντισταθμίζουν στην κοινωνική αλληλεπίδραση.
Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, δεν λογόκριναν τον εαυτό τους: ήταν πιο πιθανό να αφήσουν να φανεί η κοινωνική τους απόσυρση, χαρακτηριστική της θλίψης. Αλλά σε μια πρώτη συνάντηση, αυτή η απόσυρση μπορεί να είναι επιζήμια για τη δημιουργία δεσμού. Αυτό που αποκαλύπτει αυτή η μελέτη είναι ότι ποτέ δεν είμαστε συναισθηματικά ουδέτεροι: αυτό που βιώνουμε εσωτερικά, έστω και για λίγο, μεταφέρεται στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος