Πώς ανιχνεύονται τα νανοπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα – Οι επιπτώσεις στην υγεία

Για πρώτη φορά διεθνώς ερευνητική ομάδα από επιστήμονες του ΑΠΘ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και του Πανεπιστημίου Άαρχους, ανάπτυξαν μια πρωτοποριακή μεθοδολογία ανάλυσης και ανίχνευσαν και ποσοτικοποίησαν ενώσεις νανοπλαστικών PET στο ανθρώπινο αίμα.

Η έρευνα μελετά επίσης την τοξικότητά τους και εάν η «μετανάστευση» αυτών των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό, οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων.

Η υποψήφια διδάκτωρ, Δήμητρα Διαμαντίδου επιδεικνύει στην κάμερα του «ΟΜΙΚΡΟΝ 3» ένα γυάλινο φιαλίδιο με αίμα. Πρόκειται για ένα από τα δείγματα αίματος, στα οποία ανιχνεύτηκαν για πρώτη φορά διεθνώς νανοπλαστικά από υλικό PET, σε ανθρώπινο οργανισμό.

Για τις ανάγκες της έρευνας η επιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από ερευνητές του ΑΠΘ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και του πανεπιστημίου Άαρχους στη Δανία, ανέπτυξε μια καινοτόμο αναλυτική μεθοδολογία και εξέτασε διεξοδικά 34 δείγματα από ανθρώπινο αίμα.

Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα για την επικινδυνότητά τους, οι επιστήμονες πιστεύουν πως λόγω της δομής των μορίων τους, οι συγκεκριμένες ενώσεις, δυνητικά μπορεί να έχουν μεγάλη τοξικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό. Για το λόγο αυτό η έρευνα της ομάδας έχει στραφεί πλέον στη μελέτη δειγμάτων νερού και ελαιόλαδου, τα οποία συχνά αποθηκεύονται σε πλαστικούς περιέκτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για το αν και κατά πόσο τα νανοπλαστικά μεταναστεύουν από τους περιέκτες PET στο ανθρώπινο αίμα, μέσω του νερού και του ελαιόλαδου, εκτός απροόπτου θα έχουν δημοσιευτεί έως το προσεχές καλοκαίρι.

Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και ο Δρ. Μανώλης Τσοχατζής,  χημικός Ευρωπαϊκό Οργανισμού Ασφαλείας Τροφίμων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος