Πορτογαλία: Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία διχάζονται μεταξύ ντροπής και θάρρους

Στις 20 Απριλίου 2023, η πορτογαλική εκκλησιαστική ιεραρχία συναντήθηκε στο Ιερό της Φάτιμα, για να ζητήσει συγχώρεση για σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος ανηλίκων εντός της Εκκλησίας.

 Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο υπολόγισε τον αριθμό των θυμάτων σε σχεδόν 5.000 άτομα από το 1950.

Αναζητώντας πληροφορίες, η δημοσιογράφος του Euronews, Valérie Gauriat ταξίδεψε στην Πορτογαλία, μια καθολική χώρα κατά 80%.

«Δεν αρνούμαστε καμία από τις ευθύνες μας και παρουσιάζουμε, σε κάθε έναν από τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα κακοποίησης σεξουαλικής, εξουσίας και συνείδησης στην Εκκλησία μας, ένα βαθύ, ειλικρινές και ταπεινό αίτημα για συγχώρεση».

Αυτά ήταν τα λόγια του José Ornelas Carvalho, προέδρου της Πορτογαλικής Επισκοπικής Διάσκεψης, στις 20 Απριλίου, στη Fátima, έναν από τους κύριους τόπους προσκυνήματος στην Πορτογαλία.

Η λεγόμενη «λειτουργία συγχώρεσης» οργανώθηκε μετά τη δημοσίευση, τον Φεβρουάριο, της έκθεσης μιας ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής, που ορίστηκε από την Πορτογαλική Επισκοπική Διάσκεψη .

Η έρευνα, βασισμένη σε περίπου 500 μαρτυρίες, υπολογίζει ότι τα θύματα των τελευταίων εβδομήντα ετών ανέρχονται σε χιλιάδες.

Σπάστε τη σιωπή για να αποτρέψετε περαιτέρω κατάχρηση

Ο Αντόνιο Γκρόσο, ένας 70χρονος πολίτης, ήταν ένας από αυτούς που κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής.

Υπέστη σεξουαλική κακοποίηση μεταξύ 10 και 12 ετών. Εξιστορώντας τη δοκιμασία του, λέει ότι ένας ιερέας, αφού τον κακοποίησε, του είπε να εξομολογηθεί πριν πάει στη λειτουργία. Ήμουν ο αμαρτωλός!, αναφωνεί ειρωνικά. “Η υποκρισία στην Εκκλησία είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να μιλήσω γι’ αυτήν, παντού, χωρίς ντροπή, με θάρρος. Στο χέρι μας είναι να έχουμε το θάρρος και στο χέρι τους να έχουν την ντροπή”, προσθέτει.

Από τη δημοσίευση της έκθεσης, αρκετοί κληρικοί που είναι ύποπτοι για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και απομακρύνθηκαν προσωρινά από τις θέσεις τους. Άλλοι είναι ακόμα ενεργοί. Στην εξεταστική επιτροπή κατέθεσε και η 43χρονη ημεδαπή Φιλίπα. Βιάστηκε από ιερέα, σε ηλικία 17 ετών, και αποφάσισε να μιλήσει μόλις πριν από τρία χρόνια, για να αποφύγει περαιτέρω κακοποίηση.

“Το Βατικανό επεσήμανε ότι η “υπόθεση” έκλεισε, επειδή είχε ήδη ορίσει, και ότι ήμουν το μόνο γνωστό θύμα αυτού του ιερέα. Δεν υπολογίζω. Γι’ αυτό ο ιερέας είναι ακόμα ενεργός. Βούλιαξα στην κατάθλιψη και προσπάθησε ακόμη και να αυτοκτονήσει», δηλώνει.

Η Filipa ίδρυσε μια ένωση, την Coração Silenciado , για να βοηθήσει όσους δεν κατάφεραν να «σπάσουν τη σιωπή τους».

 Πηγή: Εuronews 

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος