Πορεία διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών με πένθιμα εμβατήρια – Αναμένουν τη νομοθετική ρύθμιση

Αίτηση ακύρωσης του ΠΔ -που όπως υποστηρίζουν υποβαθμίζει τα πτυχία τους- κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι καλλιτέχνες. Σήμερα πραγματοποιούν νέα 24ωρη απεργία και έκαναν πορεία προς της Βουλή όπου σημειώθηκε μικρή ένταση όταν αστυνομικοί δεν τους άφησαν να πλησιάσουν στον χώρο

Με πένθιμο εμβατήριο, νεκρική πομπή και συμβολικό δρώμενο της «κηδείας» του Πολιτισμού συγκεντρώθηκαν οι καλλιτέχνες έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος 85 του 22, το οποίο εξισώνει τα διπλώματα και τα πτυχία τους με τα απολυτήρια Λυκείου, κατατάσσοντας τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Ολοκληρώσαμε τον φάκελο κατάθεσης της έκθεσης ακύρωσης του ΠΔ ενώπιον του ΣτΕ, μια αίτηση ακύρωσης την οποία είχαμε προετοιμάσει εδώ και καιρό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Κώστας Κεχαγιόγλου.

Με οιμωγές αρχαίας τραγωδίας, μοιράζοντας κηδειόσημα του Πολιτισμού οι καλλιτέχνες που σήμερα πραγματοποιούν νέα 24ωρη απεργία, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Βουλή, διασχίζοντας την πλατεία Συντάγματος, με πολλούς από τους περαστικούς να ξεσπούν σε χειροκροτήματα στο πέρασμά τους.

Μικρή ένταση υπήρξε όταν αστυνομικοί δεν τους άφησαν να πλησιάσουν στον χώρο έξω από την Βουλή. Τελικά οι καλλιτέχνες προχώρησαν και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

«Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, μέχρι το απόγευμα, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να την μελετήσουμε και να την αξιολογήσουμε εκ νέου» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος.

Στο σημείο εξαγγελίας του Πρωθυπουργού που αφορά την ενοποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους, για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο, αναφέρεται η ανακοίνωση στην σελίδα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στο facebook:

«η ασάφεια της διατύπωσης καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγησή της, μέχρι να δούμε το τελικό νομικό κείμενο, στο οποίο κάθε λέξη καθορίζει τη μορφή της διάταξης και τα νομικά αποτελέσματα που παράγει. Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, σε ποιο βαθμό καλύπτει τα αιτήματά μας, τουλάχιστον για το άμεσο θέμα της απόσυρσης των ειδικοτήτων μας από το ΠΔ».

«Σήμερα θα ανακοινώσουμε ως Κυβέρνηση μια ρύθμιση μισθολογική που ακριβώς νομίζω θα θεραπεύει αδικίες δεκαετιών[…]Μιλάμε για μια μορφή σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου δωρεάν και κρατικές σπουδές» τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Στο ίδιο κείμενο οι ηθοποιοί επισημαίνουν ότι θα αξιολογήσουν την νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας παράλληλα, αν είναι απαραίτητο, τη δική τους αντιπρόταση σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση που θα διεξαχθεί άμεσα.

Σε ένδειξη συμπαράστασης η ΠΟΣΠΕΡΤ κήρυξε στάση εργασίας από τις δέκα το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι.

Ρεπορτάζ: Άντζελα Ζούγρα – Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος