Πολωνός Περιφερειάρχης στην ΕΡΤ3: «Περιμένουμε διπλασιασμό των προσφύγων»

Ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Δυτικής Πομερανίας μιλάει αποκλειστικά στην κάμερα της ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα που δέχεται η χώρα του.

Στη συνέντευξή, που παραχώρησε εκφράζει φόβους για το επόμενο διάστημα, καθώς όπως λέει ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί, ενώ αναφέρεται και στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των προσφυγικών ροών που αποτελούν σε ποσοστό 90% γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους και όχι ολόκληρες οικογένειες, όπως έχουμε δει στο παρελθόν σε αντίστοιχες ανθρωπιστικές διαδρομές.

Ο Olgierd Geblewicz αναφέρει: «Έχουμε δύο εκατομμύρια (πρόσφυγες) και περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες διπλάσιο αριθμό, γιατί βλέπουμε ότι η ρωσική επίθεση είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε έναν τεράστιο αριθμό (Ουκρανών) να εγκαταλείψει τη χώρα, τους πυραύλους, τις σφαίρες και τις βόμβες».

Μητέρες με παιδιά, ανήλικα κορίτσια και αγόρια, αλλά και ηλικιωμένοι αποτελούν το 90% των προσφύγων. Εκπρόσωποι των Πολωνικών αρχών που μιλούν αποκλειστικά στην ΕΡΤ3 εκφράζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αυτό το «ιδιαίτερο» προσφυγικό κύμα, που όπως χαρακτηρίζουν είναι εξαιρετικά ευάλωτο.

Ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Δυτικής Πομερανίας προσθέτει: «Το 90% από αυτούς που εγκαταλείπουν (την Ουκρανία) είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι πιο ευάλωτες ομάδες, καθώς όπως γνωρίζετε όλοι οι άντρες επιστρατεύτηκαν στην Ουκρανία και πολεμούν για τη χώρα. Άρα, λοιπόν δεν έχουμε ολόκληρες οικογένειες (προσφύγων)».

Η παροχή τροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και η αυξημένη ζήτηση εθελοντών αποτελούν αναγκαιότητα για τις αρχές της Πολωνίας που ευελπιστούν στην περαιτέρω βοήθεια της Ευρώπης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος