Πολωνία: Οι αμφιβολίες  του προέδρου Α. Ντούντα για την ανακατάληψη της Κριμαίας από την Ουκρανία πυροδοτούν αντιδράσεις

Οι αμφιβολίες του Πολωνού προέδρου Andrzej Duda για την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία προκάλεσαν σκληρή αντίδραση, γράφει το Newsweek.

Η Πολωνία είναι σταθερός σύμμαχος της Κριμαίας από την έναρξη του πολέμου, υποσχόμενη βοήθεια και εξοπλισμό για να υποστηρίξει τους στόχους του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της ανακατάληψης της χερσονήσου που κατέλαβε παράνομα ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2014.

Ο Ντούντα είχε πει προηγουμένως ότι όλη η Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, πρέπει να απελευθερωθεί και τον Αύγουστο πρόσθεσε ότι η ανακατάληψη της χερσονήσου από το Κίεβο θα ήταν βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της παγκόσμιας τάξης.

Σε συνέντευξή του στο Channel Zero στο YouTube, ο Ντούντα είπε ότι, κατά τη γνώμη του, το Κίεβο μπορεί να ανακαταλάβει τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, τις οποίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κηρύξει προσαρτημένες, αν και η Μόσχα δεν τις ελέγχει πλήρως.

Ωστόσο, ο Ντούντα είπε επίσης ότι  «Δεν ξέρω αν η Ουκρανία θα κατακτήσει την Κριμαία».. «Η χερσόνησος της Κριμαίας είναι ένα ιδιαίτερο μέρος… και για ιστορικούς λόγους. Γιατί στην πραγματικότητα, αν ακολουθήσουμε την ιστορία, ήταν πάντα στα χέρια της Ρωσίας».

Οι δηλώσεις του Ντούντα έκαναν τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Πολωνία, Vasil Zvarici, να δηλώσει στο X (πρώην Twitter) ότι «Κριμαία σημαίνει Ουκρανία: έτσι είναι και έτσι θα παραμείνει». «Η απελευθέρωση της Κριμαίας είναι ένας στόχος που μοιράζεται η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος», έγραψε ο Ζβαρίτσι, «χωρίς αμφιβολία, θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο».

Η Κριμαία μεταφέρθηκε στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία το 1954 και το 1991 έγινε μέρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας.

Σκληρή αντίδραση σημειώθηκε και από την Πολωνία. Ο Roman Giertych, μέλος του κοινοβουλίου της Πολιτικής Συμμαχίας (KO), χαρακτήρισε το σχόλιο του Ντούντα ως “ανόητη δήλωση”, επισημαίνοντας ότι “και στη χώρα μας, υπάρχουν πόλεις που κατά τη διάρκεια της ιστορίας ανήκαν στην Πολωνία για λιγότερο χρόνο από αυτές. ανήκαν σε άλλη χώρα».

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, μέλος του νέου φιλοευρωπαϊκού κυβερνώντος συνασπισμού, δήλωσε ότι η Βαρσοβία «αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας σύμφωνα με τα διεθνώς καθιερωμένα σύνορα».

Πηγή: Euractiv.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος