Πολλά και σύνθετα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων,  στην έδρα της περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Επιγραμματικός ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, αναφέρει τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ζητά την παρέμβαση της πολιτείας, προκειμένου να έχει προοπτική το επάγγελμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο αυξημένο κόστος παραγωγής και για αυτόν τον λόγο χρειάζονται ενισχύσεις στις ζωοτροφές,  εξ αιτίας της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής τους. όπως τονίζει αυτό επέφερε υποσιτισμό των κοπαδιών, με αποτέλεσμα να μην παράγουν το προσδοκώμενο γάλα και να δημιουργείται πρόβλημα σε ολόκληρη της αλυσίδα γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης ζητούν θέσπιση αγροτικού  πετρελαίου και μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο κ. Μπαϊρακτάρης καταγγέλλει τον τρόπο ορισμού βοσκοτόπων για νέους κτηνοτρόφους. Αυτό θεσπίστηκε με ΚΥΑ τον Μάιο του 2015. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν μερική τροποποίηση κάποιων άρθρων της που τους αφορούν και την επαναξιολόγησή τους.

Εκείνο όμως που θεωρείται σκάνδαλο είναι η κατανομή του Εθνικού αποθέματος για τα βοσκοτόπια, το οποίο έδωσε την δυνατότητα σε “αεριτζήδες”, όπως λέει χαρακτηριστικά, να μπούν στον χώρο της κτηνοτροφίας και να παίρνουν επιδοτήσεις, που δεν δικαιούνται. Κάθε χρόνο παρακρατείται από τους αγρότες ένα ποσοστό της τάξεως του 2% για το εθνικό απόθεμα και δίνεται σε νέους ανθρώπους που μπαίνουν στον χώρο. Το 2015 αυτό το κονδύλι ήταν γύρω στα 25 εκατ., και έφτασε την τελευταία χρονιά στα 78 – 82 εκατ.. Αυτό που έγινε το 2017 ήταν να μπορούν να δηλώσουν κάποιοι βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Για όσους διέθεταν τέτοια από τους παππούδες τους δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά κάποιοι μέσω ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων), κάποιοι εισήλθαν στο σύστημα και δήλωσαν στο Ε9 δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές, παίρνοντας τις επιδοτήσεις. Το ποσό που υπολογίζεται ότι έχουν καρπωθεί αυτοί οι “αετονύχηδες” ανέρχεται στο 8% με 11% επί των ανωτέρω ποσών ετησίως.

Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας είναι πολλά, σύνθετα και με παρελθόν. Εκείνο που απαιτείται σύμφωνα με τον κ. Μπαϊρακτάρη, είναι οι έλεγχοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος