Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια – Κανονικά τα ακτοπλοϊκά – Θερμαινόμενοι χώροι (video)

Στο πνεύμα των ημερών ο καιρός με χιόνια και τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Yπηρεσία ο καιρός επιδεινώνεται σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βελτιώνεται στη δυτική Ελλάδα και στην Αττική. Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί σε Κρήτη και Ανατολική Ελλάδα. Οι συνθήκες αυτές θα παραμείνουν  ως την Πρωτοχρονιά, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση. Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός. Στην Αττική χιονίζει από το πρωϊ σε αρκετές περιοχές, βγάζοντας στους δρόμους μικρους και μεγάλους για παιχνίδια με το χιόνι. Άρχισαν να λειτουργούν κανονικά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από τα λιμάνια. Ανοιχτά και τα περισσότερα πορθμεία. Αργά το βράδυ της Παρασκευής διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Διονύσου, από το γήπεδο της περιοχής προς την Ανατολή.

Την Πέμπτη, αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στη Ροδόπη 76χρονος έχασε τη ζωή του, όταν λόγω των θυελλωδών ανέμων, αποκολλήθηκε η σιδερένια πόρτα της επιχείρησής του και τον καταπλάκωσε.

Λόγω χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα των λεωφόρων Πάρνηθας και Φυλής, καθώς και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, όπως ανακοίνωσε η Τροχαία.

Συγκεκριμένα:
-Στη λεωφόρο Πάρνηθας διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.
-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου.
-Στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η κίνηση φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας, από το ύψος των Βιλίων στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ η κίνηση των υπολοίπων οχημάτων γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες μπορούν να κινηθούν τα οχήματα στον Υμηττό, από τη θέση Καλοπούλα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Αγίου Μερκουρίου -Βαρυμπόμπης, από το ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας».

Στην επαρχιακή οδό Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα, η κίνηση των οχημάτων γίνεται πλέον μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Θερμαινόμενοι χώροι 

Μια ζεστή γωνιά και προστασία από το ψύχος και τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στους άστεγους και τους ευάλωτους πολίτες, προσφέρει ο δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Πέντε σταθμοί του Μετρό (Ομόνοια, Μοναστηράκι, Μεταξουργείο, Συγγρού -Φιξ και Ελαιώνας) έπειτα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη θα μείνουν ανοιχτοί ώστε να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που περνούν τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου στον δρόμο. Παράλληλα, ο δήμος Αθηναίων έχει εξασφαλίσει να παραμείνουν ανοιχτές και τέσσερις θερμαινόμενες αίθουσες στην Αθήνα, όσο χρονικό διάστημα το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες.
Ειδικότερα, ως καταφύγιο από τις χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργούν ήδη τρεις δημοτικές αίθουσες του δήμου Αθηναίων:
1) Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, (Αίμονος 9 και ‘Αστρους), 2105140877
2) Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28) τηλ. 210 9232044
3) Αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ, Παγκράτι (Φορμίωνος 12), τηλ. 210 7222590, 210 7216707
4) διαθέσιμο είναι και το Καταφύγιο Αγάπης, (Ευρυπίδου 14, 7ος όροφος), 2103315417

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή με ομάδες δράσης, που θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις εφοδιάζοντας τους άστεγους με ρούχα, σκεπάσματα και τρόφιμα, καθώς και τους εν λειτουργία θερμαινόμενους χώρους με φαγητό και κουβέρτες. Σε αυτήν την «μάχη» με το ψύχος ο δήμος Αθηναίων ζητά την συνεργασία και συνδρομή των πολιτών, οι οποίοι για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καλούνται να τηλεφωνούν στις γραμμές 210 5246515 – 210 5246516, καθώς και στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Στην Κρήτη

Χανιά

Στο ορεινό οδικό δίκτυο, επικεντρώνονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή των Χανίων. Κλειστοί λόγω του χιονιά είναι οι οδικοί άξονες προς Ομαλό, Σφακιά, Κάνδανο και στο Ανατολικό Σέλινο ενώ χιόνια υπάρχουν στο Θέρισο, την Μαλάξα, Κεραμειά και σε σημεία με υψομετρο πάνω από 450 μέτρα.

Διακοπές ρεύματος

Αποκαστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Ανδρο, Τήνο και Μύκονο έπειτα από πολύωρη διακοπή λόγω βλάβης, ενώ σταδιακά αποκαθίστανται και οι βλάβες σε περιοχές του νομού Λασιθίου.


Αποκαθίστανται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Αποκαθίστανται σταδιακά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε όλη τη χώρα, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την εξασθένηση των ανέμων.

Τα δρομολόγια των πλοίων μετά τις 15:00, από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, διεξάγονται κανονικά, ενώ πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες, λόγω της αυξημένης κίνησης ενόψει της Πρωτοχρονιάς, έχουν προχωρήσει σε έκτακτες και τροποποιημένες δρομολογήσεις σε διάφορα λιμάνια της χώρας. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Πάντως, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία και λιμεναρχεία.

Τα προβλήματα στους δρόμους

Αρκαδία

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Λεβιδίου-Νεμέας και στις επαρχιακές οδούς ‘Αστρους-Αγίου Πέτρου, Λεωνιδίου-Κοσμά, Αγίου Ανδρέα- Καστάνιτσας- Σίταινας- Πλάτανου και στην δασική οδό ‘Ανω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα.

 Κορινθία

Είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις επαρχιακές οδούς Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, Τρικάλων – Καρυάς, Δερβενίου – Γκούρας, Λυγιάς – Πύργου, Λουτρού – Βρυσούλων, Καλλιθέας – Ελληνικού, Γκούρας – Κιάτου, Γκούρας – Δερβενίου, Γκούρας – Λυκουριάς και Περαχώρας- Πισίων.

Λακωνία

Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 13ο χιλιόμετρο, έως το 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Δημητρίου Ζάρακος-Κρεμαστής και στην Μεσσηνία από το 28ο χιλιόμετρο, έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας- Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου).

Η πρόγνωση του καιρού

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως την Πρωτοχρονιά, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο έντονη, όπως μάς λέει ο Γρηγόρης Αρναούτογλου.

Η επίσημη πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή και το Σάββατο
Η επίσημη πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή, τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Νεκρός στην Κομοτηνή – Κακοκαιρία ως το Σάββατο – Ελεγχόμενα τα προβλήματα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος