Ραλφ Ράνγκνικ: Ποιος είναι ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αναμορφωτής του γερμανικού ποδοσφαίρου

Μία εκ των πλέον επιδραστικών προσωπικοτήτων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αναλαμβάνει ‒ως υπηρεσιακός προπονητής‒ τα ηνία των «κόκκινων διαβόλων».

Ο επιθετικός της Λειψίας, Γιουσούφ Πόουλσεν, τον χαρακτηρίζει ως «τελειομανή»· ο συμπαίκτης του, Κέβιν Καμπλ, ως «άνθρωπο ερωτευμένο με το ποδόσφαιρο». Αποκορύφωμα, η αναγνώριση από τον Γιούργκεν Κλοπ ως «ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο καλύτερος Γερμανός τεχνικός».

«Όχι» στο πάγιο δόγμα

Τη δεκαετία του 1970, κατά την οποία ο Ράνγκνικ πραγματοποίησε τις εναρκτήριες κινήσεις του σε ερασιτεχνικό επίπεδο, η μόδα πρόσταζε μεταπήδηση στον χώρο της προπονητικής κυρίως από ποδοσφαιριστές με αξιοσημείωτη πορεία στο παρελθόν· «αν κοιτάξετε στη Μπουντεσλίγκα, περισσότεροι από τους μισούς προπονητές δεν είχαν εντυπωσιακή καριέρα ως παίκτες, ωστόσο άρχισαν να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους σε επίπεδο ακαδημιών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Επαναστάτης, καινοτόμος, οραματιστής

«Πατέρας» του gegenpressing, μία μυστική ιδιοφυΐα. Τούτη η ριζοσπαστική φιλοσοφία βασίζεται στη συνεχή πίεση του αντιπάλου, με έμφαση στο επιθετικογενές σκέλος και την αδιάκοπη κίνηση των παικτών ‒ κλειδιά σε κάθε περίσταση.

Ο Ράνγκνικ διέκρινε αδυναμίες στο αποτελεσματικό 3‒5‒2 της εποχής και χάρη στην οξυδέρκεια και την επιμονή του κατόρθωσε να εξελίξει τις λειτουργίες του σχηματισμού, παρουσιάζοντας ένα θέαμα πιο κυριαρχικό & ελκυστικό.

Οι συνθήκες του αθλήματος μεταβάλλονται αδιαλείπτως, με την κυριότερη αλλαγή να εντοπίζεται στην ταχύτητα. «Η ακρίβεια και η αποφασιστικότητα στις μεταβιβάσεις, τις τοποθετήσεις και τις αποστάσεις θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται. Ο χρόνος και ο χώρος υποδοχής μίας πάσας για να ηρεμήσει η ροή της αναμέτρησης, εξαφανίζονται άμεσα. Στο παρελθόν, αναλυτές & σχολιαστές έλεγαν “απαιτείται ένας ποδοσφαιριστής για να ηρεμήσει το παιχνίδι, να σταματήσει τη μπάλα”. Προσπάθησε να το κάνεις αυτό ενάντια σε οιονδήποτε κορυφαίο σύλλογο· δεν έχεις καμία ευκαιρία».

Ο βαθμός της φυσικής κατάστασης του συνόλου επιδρά απόλυτα στις επιδόσεις του· «η πρόληψη πιθανών τραυματισμών αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Η ανάλυση των δεδομένων εξασφαλίζει ότι οι υπεύθυνοι γνωρίζουν επακριβώς πόσο απαιτητικό είναι το κάθε πρόγραμμα και πότε χρειάζονται διαλείμματα. Ο δαίμονας βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Το μέλλον αφορά την προπόνηση του μυαλού· θέτοντας προκλήσεις στους ποδοσφαιριστές, απελευθερώνοντάς τους από την άνετη ζώνη, εκθέτοντάς τους σε δύσκολες συνθήκες και ζητώντας τους γρήγορες αποφάσεις εντός καθορισμένου χώρου υπό πίεση χρόνου», εξηγεί ο 63άχρονος.

Το παράδειγμα του χρονομέτρου

«Στη Χόφενχαϊμ και τη Λειψία, είχαμε τοποθετήσει ένα χρονόμετρο στο προπονητικό κέντρο. Έχεις δέκα δευτερόλεπτα να σκοράρεις, οκτώ να ανακτήσεις την κατοχή της μπάλας ύστερα από λάθος. Οι παίκτες μπορούσαν να ακούσουν τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και αυτό δούλευε ως συνεχής υπενθύμιση. Αυτή η προσέγγιση όχι μονάχα ήταν καινούργια για εκείνους, αλλά επίσης τους ενοχλούσε ιδιαιτέρως. Τους εκνεύριζε! Ωστόσο, αυτός ήταν ο σκοπός· να προξενήσει αλλαγές στη συμπεριφορά εντός του αγωνιστικού χώρου».

Ο κανόνας των τριών «

«Η επιτυχία εξαρτάται από τρεις βασικές αρχές· την ιδέα (concept), την ικανότητα (competence) & το κεφάλαιο (capital)». Το τρίτο συχνά προσφέρεται προθύμως, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις το πρότζεκτ αποτυγχάνει εξαιτίας έλλειψης ικανότητας του έμψυχου δυναμικού και μίας κεντρικής ιδέας. Απλώς, κοιτάξτε ό,τι έχει καταφέρει ο Γιούργκεν Κλοπ στη Μπορούσια Ντόρτμουντ και τώρα τη Λίβερπουλ. Ηλέκτρισε την ομάδα, τους παίκτες, ολόκληρη την πόλη».

Περί ταυτότητας

Έφθασε η ώρα του «καθηγητή» για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ· τέρμα στην ανούσια κατοχή, τα χάσματα μεταξύ αμυντικού τρίτου και μεσαίας γραμμής, την οκνηρία & την αλαζονεία.

Ασταμάτητη πίεση ψηλά, παράλληλη τακτική «θωράκιση», ταχύτατη δημιουργία, έφεση στις αντεπιθέσεις. Ξεκάθαρες επιλογές, παιχνίδι υψηλής έντασης, στο μέγιστο δυνατοτήτων και καρδιακών σφυγμών.

Υπέρ το δέον απαιτητικός, πιστά προσηλωμένος στο πλάνο. Μοντέρνα φιλοσοφία, μεταδίδοντάς τη με διάθεση, σεβασμό και την κατάλληλη αυστηρότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος