Ποιες χώρες μοιράζονται τις περισσότερες κοινές αξίες;

Array

Οι κύριες αξίες 94 διαφορετικών χωρών και οι συνδέσεις μεταξύ των χωρών που μοιράζονται παρόμοιες αξίες απεικονίζονται στο γράφημα του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Anders Sundell.

Ο πολιτισμός μας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα συστήματα πεποιθήσεων και στις αξίες μας.

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι οι πολιτιστικές επιρροές μας μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τον εγκέφαλό μας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις οπτικές μας αντιλήψεις και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Εξαιτίας αυτού, το από πού καταγόμαστε μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το σε τί δίνουμε προτεραιότητα στη ζωή.

Μεθοδολογία της έρευνας

Ο Sundell χρησιμοποίησε δεδομένα από την World Values Survey (Έρευνα Παγκόσμιων Αξιών), μια διεθνή έρευνα με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο.

Για τους σκοπούς αυτού του γραφήματος, ο Sundell εστίασε σε μια συγκεκριμένη ενότητα της έρευνας που ζητούσε από τους ερωτηθέντες να βαθμολογήσουν διάφορες πτυχές της ζωής τους σε μια κλίμακα από το ένα (πολύ σημαντικό) έως το τέσσερα (καθόλου σημαντικό). Συμπεριλήφθηκαν έξι πτυχές: οικογένεια, φίλοι, ελεύθερος χρόνος, πολιτική, εργασία και θρησκεία.

Ο Sundell υπολόγισε τη διάμεση βαθμολογία για κάθε χώρα και προσδιόρισε την κύρια αξία τους. Στη συνέχεια τις ομαδοποίησε με βάση τις ομοιότητές τους. Στο γράφημα που δημιούργησε, κάθε χώρα συνδέεται με τρεις άλλες χώρες που μοιράζονται σε μεγαλύτερο βαθμό παρόμοιες αξίες.

Σε γενικές γραμμές, οι χώρες που δίνουν προτεραιότητα στους φίλους και τον ελεύθερο χρόνο είναι συγκεντρωμένες στο αριστερό άκρο του γραφικού, ενώ οι χώρες που δίνουν μεγαλύτερη αξία στη θρησκεία και την εργασία βρίσκονται περισσότερο προς τα δεξιά.

Με ροζ περίγραμμα απεικονίζονται οι σημαίες των χωρών που προσδιορίζουν ως κύρια αξία τους μετά την οικογένεια τους φίλους, με κίτρινο τον ελεύθερο χρόνο, με γκρι τη θρησκεία και με γαλάζιο την εργασία.

Οι πρωταρχικές αξίες κάθε χώρας

Είναι ενδιαφέρον ότι η οικογένεια ήρθε πρώτη και για τις 94 χώρες—εκτός από την Ινδονησία, όπου η θρησκεία θεωρούνταν πιο σημαντική.

Εξαιτίας αυτού, ο Sundell προσάρμοσε την έρευνά του, προσδιορίζοντας την πρωταρχική αξία κάθε χώρας μεταξύ των άλλων πέντε πτυχών της ζωής, εκτός από την οικογένεια. Και αυτή ήταν πολύ διαφορετική ανά τον πλανήτη.

Δεύτερη σε «δημοτικότητα» στην κλίμακα αξιών μετά την οικογένεια, ήταν η εργασία, με 46 διαφορετικές χώρες να την προσδιορίζουν ως τη δεύτερη υψηλότερη προτεραιότητά τους. Ακολουθούν οι φίλοι, με τέταρτη αξία να προσδιορίζεται η θρησκεία, και τελευταία ο ελεύθερος χρόνος.

Εργασία

Σχεδόν οι μισές χώρες της λίστας αντιλαμβάνονται την εργασία ως την πιο σημαντική πτυχή της ζωής τους, πέρα από την οικογένεια. Μεταξύ αυτών, και η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με το γράφημα, φέρεται να μοιράζεται τις περισσότερες κοινές αξίες με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

Ποιες χώρες μοιράζονται τις περισσότερες κοινές αξίες;

Οι χώρες της Νότιας Αμερικής, ειδικότερα, δίνουν έμφαση στην εργασία, με επτά από τις εννέα να εκτιμούν την εργασία περισσότερο από τους φίλους και την πολιτική. Οι μόνες χώρες που «αντιστέκονται» σε αυτήν την τάση στην περιοχή είναι η Χιλή (που προτεραιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο) και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (όπου κρίνεται σημαντικότερη αξία η θρησκεία).

Φίλοι

Οι φίλοι προσδιορίστηκαν ως κορυφαία προτεραιότητα σε 25 από τις 94 χώρες της λίστας. Η Ευρώπη εμφανίζεται να τοποθετεί ψηλά τη φιλία, ιδίως στη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Ενώ αυτές οι σκανδιναβικές χώρες δίνουν προτεραιότητα στις υπάρχουσες φιλίες τους, η έρευνα υποδεικνύει ότι δεν επιθυμούν γενικά να κάνουν νέες. Μια παγκόσμια έρευνα διαπίστωσε ότι οι εκπατρισμένοι Σουηδοί, Νορβηγοί και Δανοί το έβρισκαν εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν νέους φίλους.

Θρησκεία

18 από τις 94 χώρες κατέταξαν τη θρησκεία ως κορυφαία αξία.

Αυτές οι χώρες, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, είναι κατά κύριο λόγο ισλαμικές, εκτός από μερικές. Για παράδειγμα, στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα είναι ο Χριστιανισμός.

Ελεύθερος χρόνος

Μόνο πέντε χώρες στη λίστα κατέταξαν τον ελεύθερο χρόνο ως κορυφαία προτεραιότητα—η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ανδόρα, η Χιλή και η Φινλανδία.

Η Φινλανδία μάλιστα παίρνει πολύ στα σοβαρά τον ελεύθερο χρόνο. Η πρωτεύουσά της, το Ελσίνκι, έχει διακριθεί ως η νούμερο ένα πόλη στον κόσμο για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Και η πρωτεύουσα του Καναδά, η Οτάβα, κατέλαβε την έκτη θέση στην κατάταξη.

Πηγή:Anders Sundell, Visual Capitalist

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος