Podcast: Το TLO, οι έρευνες α λα CSI για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά και η πολιτική βούληση – “Τίποτα δε μένει κρυφό”

Οι αστυνομικές αρχές έχουν πλέον στα χέρια τους πολλά εργαλεία με τη χρήση της τεχνολογίας που τους δίνουν απεριόριστες δυνατότητες για την διαλεύκανση εγκλημάτων. Τίποτα δεν μπορεί να μείνει πλέον κρυφό, αρκεί να υπάρχουν υπομονή και τα απαραίτητα εργαλεία. Για το θέμα συνομίλησαν ο Στέλιος Βραδέλης και ο πρόεδρος του Internet Now, Νίκος Βασιλάκος, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε», με αφορμή τη σύλληψη του 32χρονου πιλότου για τη στυγερή δολοφονία της 20χρονης συζύγου του, Καρολάϊν, στα Γλυκά Νερά, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Όπως είπε ο κ. Βασιλάκος, υπήρξε πολιτική βούληση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξιχνίαση της υπόθεσης, παράλληλα με τη χρήση της τεχνολογίας. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη εξιχνίαση μιας δολοφονίας που σημειώθηκε πριν από 12 χρόνια, με μοναδικό στοιχείο ένα sms που έφτασε στο κινητό – παλαιάς τεχνολογίας – του θύματος, λίγα λεπτά πριν το έγκλημα. «Σκεφτείτε τώρα τι μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι και στα Γλυκά Νερά και στην επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα, έγινε καταγραφή όλων των κινητών στην περίμετρο των συμβάντων.

Στην περίπτωση της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά ήταν πιο εύκολη η εξιχνίαση, καθώς υπήρχαν κάμερες που έδειξαν πότε αφαιρέθηκε η μνήμη τους. Επίσης, η άτυχη Καρολάϊν φορούσε ένα smart watch, όπου καταγράφονται όλα τα βιομετρικά δεδομένα, και έδειξε τι ώρα ακριβώς σταμάτησε να χτυπά η καρδιά της. Επίσης, καθοριστικά ήταν και τα ευρήματα από το κινητό της κοπέλας, κατά τα smartphone καταγράφουν όλα τα βήματα και τις κινήσεις του χρήστη, με ακρίβεια δευτερολέπτου. Είναι αυτόματα ενεργοποιημένα και δεν μπορούν να μπλοκαριστούν.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία έχει ένα ισχυρό λογισμό, το TLO, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι διωκτικές αρχές – CIA, FBI, αστυνομία – δικηγόροι και ο στρατός. Το λογισμικό, με το που βάζεις την τελευταία εμφάνιση ενός χρήστη σου βρίσκει όλο το ιστορικό του ατόμου από τότε που ήταν 5 ή 9 ετών, ενώ μπορεί να κάνει και εκτίμηση για το πόσο επικίνδυνος είναι.

Στο ίδιο λογισμικό απευθύνονται και μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν προσωπικό, προκειμένου να βρουν όλα τα στοιχεία και τα ψηφιακά ίχνη του υποψήφιου, από την πρώτη σύνδεσή σου στο ίντερνετ, από τον πρώτο του πάροχο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος