Podcast: Το sextortion scam, οι εκβιασμοί με bitcoin και τα Windows 11

Πώς θα αισθανθούμε εάν δούμε στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες δικές μας ή των παιδιών μας, που τις έχουν «πειράξει» επιτήδειοι; Τι κάνουμε σε περίπτωση που τα παιδιά πέσουν στην παγίδα και στείλουν φωτογραφίες με μαγιό σε διάφορους καλοθελητές που τους υπόσχονται ότι θα γίνουν διάσημα σε όλο τον κόσμο, θα πάρουν πολλά  like και θα αποκτήσουν followers στο TikTok; Πώς θα αντιδράσουμε όταν άγνωστοι μας πληροφορήσουν με mail ότι έχουν παραβιάσει όλα μας τα δεδομένα, έχουν καταγράψει ακόμη και προσωπικές στιγμής ενεργοποιώντας τη δική μας κάμερα και μας εκβιάζουν ζητώντας bitcoin;

Νέο φαινόμενο σεξουαλικών εκβιασμών μέσω διαδικτύου, το λεγόμενο «sextortion scam», συνομίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε», ο Στέλιος Βραδέλης και ο πρόεδρος του Internet Now, Νίκος Βασιλάκος.

Γονείς και παιδιά που πέφτουν θύματα αυτής της απάτης, μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συμβουλές, για περιπτώσεις σεξουαλικών ή άλλων εκβιασμών. Ειδικά εάν τα παιδιά έχουν παγιδευτεί στα πλοκάμια των επιτήδειων και θέλουμε να τα βγάλουμε από την παγίδα. Το σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά πώς να είναι ασφαλή και πώς να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες. Το μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν παράνομο υλικό: για παράδειγμα όταν ο χρήστης κατεβάζει παράνομα μια ταινία.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με τα Windows 11, τα οποία τα περιμένουμε ακόμη και μέσα στο 2021. Θα είναι κλειστό σύστημα, το οποίο δεν θα μπορεί να μπει κανείς και να το χακάρει. Η αγορά λέει ότι ο Μπιλ Γκέιτς αντέγραψε την Apple.  Θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, καθώς πολλοί υπολογιστές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με τα Windows 11. Όπως δεν μπορείς να βάλεις ένα καινούργιο Android σε παλιό κινητό, το ίδιο ισχύει και με τα Windows 11.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος