Podcast: Το catfishing των εφήβων, τα αθλητικά παπούτσια “μαϊμού” και οι e – “προσφορές” για “δουλειές”

Για τις παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο για τους εφήβους – και οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της ηλικίας τους – συνομίλησαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης».

Χαρακτηριστική παγίδα είναι τα είδη πολυτελείας σε χαμηλές τιμές. Δηλαδή, βλέπουν οι έφηβοι μια προσφορά για «επώνυμα» αθλητικά παπούτσια σε πολύ καλή τιμή, μπαίνουν στη σχετική σελίδα και δίνουν τα στοιχεία τους, όπως αυτά της πιστωτικής κάρτας. Τελικά αυτό που αγοράζουν είναι ένα προϊόν – «μαϊμού». Το χειρότερο είναι ότι στη συνέχεια ι επιτήδειοι είναι πολύ πιθανό να αδειάσουν την πιστωτική κάρτα.

Για το λόγο αυτό, στις on line αγορές μας , καλό είναι χα χρησιμοποιούμε ειδική κάρτα, και όχι την κανονική (πιστωτική ή χρεωστική), ώστε οι επιτήδειοι – στη χειρότερη περίπτωση – να πάρουν μόνο όσα χρήματα έχουμε βάλει μέσα και όχι να μας αδειάσουν τον λογαριασμό.

Ένας ακόμη μεγάλος κίνδυνος για τους εφήβους είναι οι απάτες για προσφορά εργασίας ή για υποτροφίες ειδικά στους νέους που μόλις τελείωσαν το σχολείο και μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Τους ζητούν προσωπικά στοιχεία και «τέλος εγγραφής», κάτι που δεν ζητούν ούτε τα μεγάλα γραφεία ευρέσεως εργασίας.

Επίσης, υπάρχουν και οι απάτες με τις διαπροσωπικές σχέσεις και γνωριμίες, τα λεγόμενα catfishing. Δηλαδή οι νέοι και οι νέες γνωρίζουν κάποιον ή κάποια στο διαδίκτυο, η οποία μετά από λίγο καιρό εμφανίζεται στενοχωρημένη ότι δήθεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό οι «αετονύχηδες» αποσπούν διάφορα χρηματικά ποσά και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Όλα αυτά διακινούνται μέσω social media, στη λογική του «τώρα», που βάζει τη «θηλιά στο λαιμό» του υποψήφιου θύματος. Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βλέπουμε συνεχώς διαφημίσεις και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις απάτες. Οπότε εάν δεν υπάρχει τηλέφωνο επικοινωνίας, καλύτερα να μένουμε…  «μακριά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος