Podcast: Τα προσωπικά μας δεδομένα ως avatar – Η νέα τρέλα με το Voila AI Artist

Πόσο αθώα είναι μια εφαρμογή στο κινητό, την οποία την χρησιμοποιούμε για να κάνουμε πλάκα; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους χρήστες του διαδικτύου και των social media; Για τη «φρενίτιδα» που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την καινούργια εφαρμογή Voila AI Artist, μίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης», ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη.

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να βάλει μια φωτογραφία του και να έχει ένα avatar, δηλαδή το πρόσωπό του είτε σε καρτούν, είτε σε αναγεννησιακό πίνακα είτε σε σκίτσο – καρικατούρα.

Δεν είναι πολύ βαριά εφαρμογή, η οποία μέσα σε 15 με 20 ημέρες εκτοξεύτηκε στα 8 εκατομμύρια downloads από 300 χιλιάδες που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Η άνοδος αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι απαιτείται συνδρομή, μηνιαία ή ετήσια.

Την ίδια ώρα, ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλές «αθώες» εφαρμογές υπόσχονται ότι δεν κρατούν στα αρχεία τους φωτογραφίες και άλλα δεδομένα για πάνω από 48 ώρες. Ωστόσο, μπορούν να μοιραστούν τα δεδομένα των χρηστών με τρίτες εταιρείες. Κάτι ανάλογο με την πολύκροτη  περίπτωση της Cambrige Analytica.

Η κατάσταση με τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, είναι πολύ επικίνδυνη. Συνήθως οι χρήστες κάνουν κλικ και αποδέχονται τους όρους χρήσης, χωρίς να τους διαβάσουν. Από την στιγμή που δίνουμε τη «συγκατάθεσή» μας για να δοθούν τα προσωπικά μας δεδομένα σε άλλη εταιρεία, τότε δεν υπάρχει κανένα νομικό θέμα. Καλό είναι λοιπόν, πριν κατεβάσουμε μια εφαρμογή στο κινητό, να διαβάζουμε τους όρους χρήσης στο desktop, όπου μπορούμε να διαβάσουμε πολύ πιο εύκολα τους σχετικούς όρους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος