Podcast: Ρώσος χάκερ «μπαίνει» από το Ντουμπάι σε βίλα στην Κηφισιά – Τι πρέπει να ξέρουμε για τους έξυπνους συναγερμούς (audio)

Μετά το τέλος της καραντίνας και την άρση του lockdown, αυξήθηκαν οι διαρρήξεις και οι κλοπές, ενώ η ανησυχία ιδιοκτητών ακινήτων εντείνεται ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών. Πολλοί είναι αυτοί που τοποθετούν τους λεγόμενος “έξυπνους” συναγερμούς σε σπίτια και καταστήματα, ώστε να έχουν άμεση εικόνα του χώρου από το κινητό τους ή το laptop.

Ωστόσο, και οι “έξυπνοι” συναγερμοί κρύβουν κινδύνους και αν δεν γίνουν τα σωστά βήματα, τότε είναι πολύ πιθανό να πληρώσουμε ακριβά έναν μηχανισμό, ο οποίος δεν μας παρέχει καμία προστασία. Για τους κινδύνους αυτούς συνομίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “Έχουμε και λέμε”, ο Στέλιος Βραδέλης και ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος του Internet Now, ο οποίος έδωσε χρήσιμες συμβουλές.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, σε πρόσφατο συνέδριο χάκερ στο Ντουμπάι, Ρώσος χάκερ συνδέθηκε – μέσω υπολογιστή -μια θυροτηλεόραση πολυτελούς κατοικίας στην Κηφισιά, άνοιξε την εξωτερική πόρτα με το πάτημα ενός πλήκτρου και έδειξε σε Έλληνες παρευρισκόμενους τα δωμάτια της βίλας, χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς. Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες, δεν είχαν κάνει χρήση κρυπτογράφησης και δύσκολου αλγορίθμου, ενώ είχαν συνδέσει τον λογαριασμό με το ίντερνετ για να μπορούν να το βλέπουν από μακριά.

Οι επιτήδειοι, μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση σε σημεία ελέγχου (Control check points) ενός “έξυπνου” συναγερμού. Δηλαδή, μπορούσαν να ανοίξουν και να κλείσουν τις πόρτες του σπιτιού μας, να χακάρουν και να ελέγξουν ό,τι είναι ηλεκτρονικό, και βεβαίως να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δωμάτια και εικόνα από αυτά.

Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε όταν τα πάντα περνάνε μέσα από το modem με το οποίο συνδεόμαστε στο Ίντερνετ; Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκος, ο τεχνικός που θα καλέσουμε για να μας εγκαταστήσει τον “έξυπνο” λογαριασμό, θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον αυστηρότερο και δυσκολότερο αλγόριθμο κρυπτογράφησης που είναι ενσωματωμένος στη συσκευή μας. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος μπορεί να καθυστερήσει λίγο τη λήψη της εικόνας στο κινητό μας, αλλά η ασφάλεια μας προέχει έναντι της… high definition εικόνας. Είναι πολύ επικίνδυνο να παραλείπουμε την κρυπτογράφηση, για να έχουμε καλύτερη και πιο άμεση εικόνα.

Πρέπει να το ενεργοποιήσει ο εγκαταστάτης και εμείς, από την πλευρά μας, πρέπει να τσεκάρουμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Αυτό φαίνεται από το κινητό μας, όπου βλέπουμε την κάμερα. Μπαίνοντας στις ρυθμίσεις της κάμερας στο κινητό, έχουμε επιλογή για υψηλού επιπέδου κρυπτογράφηση.

Παράλληλα, έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύεται το υλικό της κάμερας που είναι συνδεδεμένη με το κινητό μας, ώστε να μη χάνονται στοιχεία όταν κάποιος αφαιρέσει την κάρτα μνήμης. Οι νέοι συναγερμοί έχουν πλέον υπηρεσία cloud, για την οποία οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν μια μηνιαία συνδρομή. Με λίγα λόγια, όταν προμηθευόμαστε έναν “έξυπνο” λογαριασμό, ζητάμε επιπλέον Cloud καταγραφικό που καταγράφει τα πάντα. και απαιτούμε να γίνονται έλεγχοι ότι δεν μπορεί κάποιος να μπει στο σύστημά μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος