Podcast: “Μα το ντέρμπι είναι στημένο…” – Ένας στους τρεις πιστεύει ότι έπαιξε σε στημένο αγώνα

Ένας στους τρεις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα ελληνικά πρωταθλήματα είχε υποψίες ότι κάποιο παιχνίδι που είχε παίξει ήταν στημένο ή ήξερε ότι έχει στηθεί, δείχνει νέα έρευνα του ΑΠΘ.

«Οι αθλητές έχουν γνώση και υποψίες για πολλά παιχνίδια και αυτό το νούμερο που θα μπορούσε να περιγράψει την πραγματικότητα είναι ένα ποσοστό 30-40% των ποδοσφαιριστών το οποίο μας δήλωσε ότι γνώρισαν ή είχαν υποψίες ότι παιχνίδια στήνονταν. Αυτό δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη και τον Γιώργο Πίκουλα, ο συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος για τα στημένα παιχνίδια, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Βασίλειος Μπαρκούκης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 100 αθλητές ηλικίας 25-26 ετών που αγωνίζονται σε ομάδες της Β’ και της Γ’ Εθνικής  και μίλησαν για περιστατικά που βίωσαν τα τελευταία 5-6 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαρκουκης υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να στηθούν τα παιχνίδια. Η τάση στα ελληνικά γήπεδα δεν είναι να στήνουν το αποτέλεσμα του αγώνα. «Γίνεται και αυτό, βέβαια, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό ειδικά, όταν οι παίκτες, στήνουν παιχνίδια, αυτό αφορά επιμέρους κομμάτια του αγώνα. Για παράδειγμα πόσες κίτρινες κάρτες θα βγουν σε ένα παιχνίδι, πόσα κόρνερ θα βγουν σε ένα παιχνίδι. Οπότε δεν επηρεάζουν τόσο το αποτέλεσμα, στοιχηματίζουν και στήνουν κομμάτια του παιχνιδιού».

Σύμφωνα με την έρευνα το μεγαλύτερο πρόβλημα των αθλητών ήταν η απουσία ενός κέντρου αναφοράς παρατυπιών, το οποίο όμως έχει πλέον λυθεί και στην Ελλάδα καθώς από τον Δεκέμβριο λειτουργεί η Εθνική Πλατφόρμα αναφοράς παρατυπιών που απευθύνεται σε όλους τους αθλητές όλων των αθλημάτων. Συνολικά έχουν κατατεθεί 29 αναφορές ύποπτων προς χειραγώγηση αγώνων έχουν τεθεί υπόψιν της και εξ αυτών, 4 ύποπτοι προς χειραγώγηση αγώνες έχουν διαβιβαστεί από την ομάδα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α στον αρμόδιο Εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος