Podcast: Πώς “λανσάρουμε” άθελά μας επικίνδυνα προϊόντα στο TikTok – Πώς δρουν οι επιτήδειοι

Πώς θα νοιώθατε εάν βλέπατε ένα δικό σας βίντεο που έχετε ανεβάσει στο TikTok, ή μια δική σας φωτογραφία, χρησιμοποιείται για την προώθηση δυνητικά επικίνδυνων προϊόντων αδυνατίσματος; Και πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Για την πρακτική διαφόρων απατεώνων να κλέβουν και μοντάρουν βίντεο χρηστών του TikTok που έχουν χάσει κιλά κάνοντας δίαιτα, προκειμένου να πουλήσουν διάφορα ροφήματος αδυνατίσματος (τσάγια, καφέδες κτλ) μίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης», ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη. Οι επιτήδειοι μάλιστα βάζουν και φωτογραφίες γιατρών που υποτίθεται ότι συνιστούν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μέσα στο lockdown πάρα πολλοί άνθρωποι πήραν κιλά και ψάχνουν έναν εύκολο τρόπο αδυνατίσματος.

Μια αντίστοιχη πρακτική είχε ακολουθήσει και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος – σύμφωνα με τα ελληνικά Hoaxes – χρησιμοποιούσε φωτογραφίες από τράπεζες φωτογραφιών, προκειμένου να πουλήσει στην τηλεοπτική του εκπομπή μια κρέμα αδυνατίσματος.

 

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις διαφημίσεις γιατί – όπως καταλαβαίνουμε οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι για ουσίες που βάζουμε στον οργανισμό μας. Δεν είναι το ίδιο, εάν για παράδειγμα αγοράσουμε μια συσκευή που δεν θα λειτουργεί, καθώς σε αυτή την περίπτωση «απλώς» θα χάσουμε τα χρήματά μας.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του ΤikTok, η πλατφόρμα έχει το δικαίωμα να κατεβάσει τους λογαριασμούς των επιτήδειων, αλλά αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα. Επομένως, το καλύτερο θα ήταν μια σήμανση «fake» στις σχετικές αναρτήσεις, ώστε ο κάθε χρήστης να επιλέξει την πορεία του και να αναλάβει την ευθύνη του.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των φωτογραφιών που βλέπουμε σε σχετικές αναρτήσεις, μπορούμε να τις τσεκάρουμε με τη μέθοδο της «αντεστραμμένης εικόνας» της Google.

Δηλαδή, παίρνουμε την εικόνα και την βάζουμε στο Image search της Google. Σε χρόνο μηδέν μπορούμε να δούμε εάν η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από στοκ.  Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν μια δική μας φωτογραφία την έχει χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος για ανάλογους σκοπούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος