Podcast: Όταν οι κολοσσοί του διαδικτύου πέφτουν από τα «σύννεφα»

Για το μπλακ άουτ που καταγράφηκε το μεσημέρι της Τρίτη 8 Ιουνίου στο  διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες πολλά διεθνή ενημερωτικά και κυβερνητικά sites, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μίλησαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη στην εκπομπή «Καθρέφτης» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Ήταν κάτι που είναι πιθανό να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, δηλαδή να πέσει ένα δίκτυο. Αιτία για την αναστάτωση ήταν το «κραχ» στην Fastly, μια εταιρεία cloud computing που έχει δικούς της server, και με την οποία συνεργάζονται πολλές μεγάλες ιστοσελίδες προκειμένου να αυξήσουν την ταχύτητά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «πέσουν» ιστοσελίδες κολοσσοί, όπως αυτές των Financial Times, New York Times, CNN Bloomberg, Guardian, Le Monde, BBC Euronews. Παράλληλα, εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα κυβερνητικά sites της Βρετανίας (gov.uk) και ο ιστότοπος του Λευκού Οίκου, ενώ προβλήματα παρουσίασαν και πολλοί δημοφιλείς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Spotify.

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 10 με 12 ώρες, ώστε να επανέλθουν όλα στην κανονικότητα. Το internet το θεωρούμε πάντα δεδομένο, αλλά δεν είναι, καθώς οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να πάει ένα ατύχημα, όπως συμβαίνει με τις βλάβες στο τηλέφωνο ή στο ρεύμα.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι σχετικές εταιρείες, λόγω κόστους, δεν φτάνουν στη μέγιστη ικανότητα διαχείρισης.

Σε περιπτώσεις μπλακ άουτ, οι χρήστες δεν μπορούν κάνουν τίποτα άλλο, παρά μόνο υπομονή. Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός όταν δεν μπορούμε να συνδεθούμε στο διαδίκτυο για μερικές ώρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος