Podcast: Ο Τσιτσιπάς, η Σάκκαρη, η κατάρρευση του Έρικσεν και  το burnout των αθλητών

«Για να φτάσει κάποια και κάποιος εκεί που έφτασαν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, θέλει πολύ δουλειά και μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχουν πιέσεις, οι οποίες πολλές φορές ξεκινούν μέσα από τον ίδιο τους τον εαυτό», τόνισε η Ανή Χρόνη, καθηγήτρια Αθλητικής Ψυχολογίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωϊνή παρέα», με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Αυτό το κομμάτι που έχει να κάνει με την πίεση. Είναι μέρος του υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού», τόνισε, σημειώνοντας ότι και οι ίδιοι οι αθλητές θέλουν την πίεση και δεσμεύονται. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει ένα σημείο όπου «κανονικοποιούμε κάποια πράγματα, πέρα από εκεί που θα έπρεπε. Δηλαδή την πίεση και τις εντάσεις που πρέπει κάποιος να δέχεται».

Η κυρία Χρόνη μίλησε και για την περίπτωση της κατάρρευσης του ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Δανίας, Κρίστιαν Έρικσεν, λέγοντας πως οι αθλητές νοιώθουν μια εξουθένωση (burnout), όταν δέχονται αυξημένη πίεση για παρατεταμένη διάρκεια και όχι μόνο από μια πηγή. Σημείωσε ότι μια αθλήτρια ή ένας αθλητής δεν μπορούν να διαχειριστούν μια προβληματική κατάσταση όπου χάνονται οι ισορροπίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και αθλητικά ζωή τους. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Αθλητικής Ψυχολογίας, αυτές οι καταστάσεις δεν μπορούν να εξαφανιστούν με ένα μικρό διάλειμμα από τις προπονήσεις, αλλά απαιτείται πολύπλευρη στήριξη των συγκεκριμένων ανθρώπων.

Τόνισε, δε, ότι κάθε αθλητής ονειρεύεται να σπρώξει τα όρια του, και τα ατομικά και τα αντίστοιχα του αθλήματος, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι του αθλητισμού αποκτούν δεξιότητες ζωής με τη διαχείριση άγχους, πίεσης και προσδοκιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος