Podcast: Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ PEGASUS – Ψηφιακή κατασκοπεία και ερευνητική δημοσιογραφία

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει το σκάνδαλο ψηφιακής κατασκοπείας με τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών και άλλων πολιτών με εργαλείο και όχημα το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.

Τι απέδειξε η δημοσιογραφική έρευνα

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως χάριν της προσπάθειας μίας ομάδας δημοσιογράφων από 15 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών οι γερμανικές εφημερίδες Süddeutsche Zeitung, Zeit και τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD, WDR και NDR) από δέκα χώρες και είναι ένα απτό παράδειγμα για τα αποτελέσματα που μπορεί να επιτύχει η ερευνητική δημοσιογραφία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές αρχές σε διάφορες χώρες φέρονται να κατασκόπευαν μέσω αυτού του λογισμικού κινητά τηλέφωνα δημοσιογράφων, ακτιβιστών για ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρων αλλά και πολιτικών.

Ενδιαφέρον έχει ότι στη Γαλλία οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές έρευνες, με αφορμή υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος Γαλλίδας, το όνομα της οποίας δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Η ίδια καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα κατασκοπείας, παραβίασης της ιδιωτικής της ζωής και άλλων εγκληματικών ενεργειών.

Η Ουγγαρία στη δίνη των αποκαλύψεων

Ο Ούγγρος ερευνητικός δημοσιογράφος Ζάμπολκς Πανιί μιλά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και τον Θωμά Σίδερη και καταγγέλλει ότι παρακολουθούταν το κινητό τηλέφωνο τόσο το δικό του όσο και του συναδέλφου του. Θεωρεί ότι είναι θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών όσο και η διαφύλαξη του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών. Ο Πανιί επιρρίπτει ευθύνες στην ουγγρική κυβέρνηση επειδή δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας από την κακόβουλη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Το επίμαχο λογισμικό λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» που προσβάλλει iphone και android κινητά χωρίς καν να το καταλάβει ο εκάστοτε χρήσης. Μπορεί έτσι, εισβάλλοντας στις συσκευές, να καταγράψει τηλεφωνικές κλήσεις, να υποκλέψει ηλεκτρονική αλληλογραφία, ακόμη και κρυπτογραφημένες συνομιλίες, να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο του κινητού, καταγράφοντας παρανόμως φωτογραφίες, βίντεο και συνομιλίες.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, στους αριθμούς τηλεφώνων που φέρονται να παρακολουθούνταν περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, μεταξύ άλλων από τον Guardian, τους New York Times, τη Le Monde, το Reuters, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Associated Press, το CNN και άλλα δίκτυα.

Συνολικά πρόκειται για πάνω από 180 αριθμούς δημοσιογράφων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Μεταξύ αυτών και η χήρα του δολοφονημένου σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, Χατίτσε Τσενγκίζ, φαίνεται να έχει πέσει θύμα κατασκοπείας μέσω του Pegasus.

Βάσει πληροφοριών της Washington Post, μεταξύ των στόχων κατασκοπείας βρίσκονται ακόμη και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών, διπλωμάτες και επιχειρηματίες.

Ο «Δούρειος ίππος» της ψηφιακής κατασκοπείας

Ο καθηγητής Ασφάλειας Συστημάτων στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ Πέτρος Νικοπολιτίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105,8 και τον Θωμά Σίδερη, επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο λογισμικό της NSO αλλά και άλλα παρόμοιας λογικής λογισμικά, μπορούν με ευκολία να καταγράφουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, χωρίς να αφήνουν κανένα ίχνος πίσω τους.

Ο κ. Νικοπολιτίδης θεωρεί ότι όσον αφορά στο σκάνδαλο με το λογισμικό Pegasus, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της ιστορίας, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής όλες οι πτυχές της κακόβουλης χρήσης του λογισμικού που ανήκει στην κατηγορία των λογισμικών κατασκοπείας. Έχει σχεδιαστεί για να εισβάλει σε συσκευές, χωρίς να ειδοποιείται ο χρήστης, να συγκεντρώνει ό,τι πληροφορίες θέλει και μετά να «εξαφανίζεται». Στην πράξη, με το Pegasus ο εισβολέας μπορεί να μπει στα αρχεία των γραπτών μηνυμάτων, των επαφών, του ιστορικού κλήσεων, όσων έχουμε σημειώσει στο ημερολόγιο, στα emails, στα instant messages και την ιστορία περιήγησης.

Η ταυτότητα του NSO Group

Η NSO Group συστήνεται ως «εταιρία τεχνολογικής επιτήρησης». Την δημιούργησαν τρία πρώην μέλη της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών: οι Niv, Shalev και Omri -εξ ου και το ακρωνύμιο. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στην Unit 8200, δηλαδή την κεντρική μονάδα συγκέντρωσης πληροφοριών των σχετικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Έχει ως task τη συλλογή πληροφοριών από ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (signal) και την αποκρυπτογράφηση κώδικα.

Τα μέλη της είναι ηλικίας από 18 έως 21 χρόνων και εκπαιδεύονται από όταν γίνονται μαθητές λυκείου σε ειδικές ακαδημίες. Αφότου υπηρετήσουν -κατ’ αυτόν τον τρόπο- τη διετή θητεία στον στρατό της χώρας, γίνονται κορυφαία στελέχη σε διεθνείς εταιρίες IT και κάποιες εξ αυτών που έχουν έδρα στη Silicon Valley.

Ως πελάτες έχει “κυρίαρχα κράτη και κρατικές υπηρεσίες”. Στους γνωστούς πελάτες είναι το Μεξικό και ο Παναμάς. Συνολικά, έχει 60 πελάτες σε 40 χώρες, με το 51% των πελατών να ανήκουν σε μυστικές πληροφορίες χωρών, το 38% στην αστυνομία και το 11% στον στρατό.

Η NSO Group διευκρινίζει πως μετά την πώληση “η εταιρία δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του λογισμικού Δεν γνωρίζει πώς χρησιμοποιείται, ενώ δεν συλλέγει και πληροφορίες που αφορούν τους πελάτες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος