Podcast: «Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας»: Τι ρόλο παίζει τελικά το πόσο γρήγορα ακούγεται;

Με την γνώση ότι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική ασθένεια με έντονες κοινωνικές επιπτώσεις και επειδή θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται από οποιονδήποτε, η πολιτεία οφείλει εδώ, όχι απλά να πει κάτι αλλά να δώσει έμφαση όχι στον τρόπο που θα το πούμε, αλλά σε μια ουσιαστική, με συνέπεια ενημέρωση στα σχολεία, γιατί από εκεί ξεκινούν οι μεθαυριανοί ενήλικες, της γνώσης των συναισθημάτων μας, των ψυχικών μας αναγκών, της ιστορίας μας, γιατί οι πιο πληγωμένοι άνθρωποι θα εθιστούν, επεσήμανε η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, Αννίτα Λουδάρου, στην διάρκεια της εκπομπής «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Το σχολείο είναι ένας χώρος που μπορεί με ήπιο τρόπο να κάνει την επανορθωτική εμπειρία στα πληγωμένα παιδιά, για να μην έχουν βασανισμένα, κρυμμένα συναισθήματα που θα ζητήσουν αργότερα να καλυφθούν από τέτοιους εθισμούς, όπως εξήγησε.

Δίνοντας το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται ο συγκεκριμένος εθισμός, η κ. Λουδάρου, σημείωσε πως οι άνθρωποι έχουμε το ασυνείδητό μας, ένας χώρος του μυαλού μας όπου γεννιούνται νοητικές λειτουργίες ασυνείδητες που δεν τις γνωρίζουμε. Ενώ εμείς κινούμαστε με την συνείδησή μας, την ίδια ώρα, βιώματα, ασυνείδητα συναισθήματα, εμπειρίες υπάρχουν και πολλές φορές μας καθορίζουν. Διότι μέσα από αυτά προσπαθούμε να νικήσουμε ένα πολύ καθοριστικό συναίσθημα που είναι ο φόβος. Η επίγνωση ότι είμαστε θνητοί αναπόφευκτα φέρνει και τον φόβο στην ζωή μας. Ένας σχετικά υγιής άνθρωπος που δεν διαταράχθηκε η εξέλιξή του, μπορεί να δέχεται γενικά τους φόβους του και να τους ξεπερνά. Κάποιος όμως που η ανάπτυξή του διαταράχτηκε, ειδικά οι φόβοι στην παιδική ηλικία είναι σημαντικοί στην ηλικία, δεν καταφέρνει να τους διαχειριστεί και μπορεί κάτι τέτοιο να εξελιχθεί σε ασθένεια. Ο εθισμός είναι μια ασθένεια γιατί θα προσπαθήσει ο άνθρωπος μέσα από αυτό να καλύψει βαθιές ψυχολογικές του ασυνείδητες ανάγκες. Για παράδειγμα η ανάγκη διαφυγής από δυσάρεστα συναισθήματα που νιώθει στην καθημερινότητά του, διαφυγή από την αίσθηση κενού, από μια μοναξιά που μπορεί να αισθάνεται, από αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας, από την δυσαρέσκεια που όλα αυτά φέρνουν.

«Αδυνατούμε να ελέγξουμε την παρόρμηση και έχουμε στερητικά συμπτώματα αν αποφασίσουμε με κάποιον βίαιο τρόπο να διακόψουμε τον εθισμό, που στην περίπτωση της χαρτοπαιξίας ή των τυχερών παιχνιδιών φέρνει υπερβολική ευσυγκινησία, εκνευρισμό, ένταση, όλη η ζωή επηρεάζεται, ιδίως η οικογενειακή. Ανήκει στις ψυχαναγκαστικές διαταραχές και ο άνθρωπος που έχει εθιστεί είναι έρμαιο του πάθους του».

Ο ψυχοθεραπευτής, επεσήμανε η κ. Λουδάρου, θα προσπαθήσει να φέρει στο συνειδητό του ασθενούς τον μηχανισμό του εθισμού και ακριβώς μετά το συναίσθημα που προσπαθεί να κρύψει μέσα από αυτό.

Όσο αφορά το σκέλος της απώλειας περιουσίας, η κ. Λουδάρου τόνισε ότι την ώρα που χάνει πολύ μεγάλα ποσά ο άνθρωπος που έχει εθιστεί στα τυχερά παιχνίδια, νομίζει ότι θα κάνει κάτι μαγικό και θα τα πάρει πίσω, ότι θα κερδίσει. «Επιστρέφει ψυχολογικά στην παιδική του ηλικία, όταν πίστευε ότι με την μαγική σκέψη μπορεί να καταφέρει αυτό που θέλει και να λύσει τα προβλήματά του. Άρα η απώλεια περιουσίας δεν τον απασχολεί. Με το να του λες από την τηλεόραση προσοχή, κίνδυνος, δεν σταματάει αυτό. Η ουσιαστική βοήθεια έρχεται από τα σχολεία και την οικογένεια. Τα μηνύματα αυτά είναι σαν να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια».

«Ο τζόγος είναι ένα δημοφιλές «σπορ» στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Δημήτρης Ντζανάτος.

Στην θέση στην οποία βρίσκεται τον τελευταίο έναν χρόνο, έχει δει και κατανοήσει αρκετά από όσα ανέφερε η κ. Λουδάρου, από την ψυχαναλυτική πλευρά του νομίσματος.

Όπως ανέφερε, από μελέτες έχει προκύψει ότι ένα 5% έως 10% ανάλογα με τα κοινωνικά στρώματα και το αντικείμενο του τζόγου, είναι εθισμένοι παίκτες. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι μη εθισμένοι παίκτες.

Απαντώντας στο γιατί τα κράτη έχουν αφήσει να λειτουργούν εταιρείες παιγνίων, που να είναι ελεγχόμενες, ο κ. Ντζανάτος σημείωσε πως  ο τζόγος είναι εγγενής με την ανθρώπινη φύση. «Υπήρχε και στο παρελθόν, για παράδειγμα σε καφενεία. Έρχεται λοιπόν, το κράτος και φτιάχνει δομές αυστηρά ελεγχόμενες όπου οι άνθρωποι που θέλουν, να παίξουν εκεί να παρακολουθούνται.

«Όλες τις εταιρείες παιγνίων τις ενδιαφέρει να μην κάνουν ζημιά, θέλουν να πάρουν τα χρήματα από αυτούς που δεν είναι εθισμένοι στην πραγματικότητα, γιατί οι εθισμένοι δημιουργούν πρόβλημα και στις επιχειρήσεις και υπάρχει πλήθος φραγμών στο νομικό μας πλαίσιο».

Για 10 χρόνια οι διαδικτυακές εταιρίες λειτουργούσαν χωρίς πλαίσιο εποπτείας, προσέθεσε ο κ. Ντζανάτος, καθώς για πρώτη φορά φέτος υλοποιήθηκε νόμος που είχε ψηφιστεί από το 2018, με τον οποίο αποτελούν μια οργανωμένη αγορά. «Έχουμε 15 εταιρείες που ελέγχονται, η εποπτευόμενη αγορά ξεκίνησε τον Αύγουστο. Μας δίνουν αναφορές και έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία διαγωνισμού που θα έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο, όπου με δικά μας συστήματα υπολογιστών θα παίρνουμε όλα τα δεδομένα των διαδικτυακών εταιρειών σε πραγματικό χρόνο και θα τα ελέγχουμε. Όχι μόνο για ξέπλυμα και οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους κοινωνικούς. Θα ελέγχουμε αν τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές που σύμφωνα με την νομοθεσία μας και το κανονιστικό πλαίσιο πρέπει να ακολουθούν αυτές οι εταιρείες» υπογράμμισε. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει οργανωμένη εποπτευόμενη αγορά στον χώρο και εκεί οφείλεται η πληθώρα διαφημίσεων των εταιρειών διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, καθώς γίνεται αγώνας όλων για το μερίδιο αγοράς, όπως ανέφερε.

«Ο τζίρος στις εταιρείες αυτές, ήταν για το 2019, 2,2 δισ. ευρώ και το 2020 ήταν 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο το 2020, τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια ανέβηκαν κατά 37%, λόγω της καραντίνας. Από αυτό το ποσό το κράτος παίρνει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Το 2019 πήρε 845 εκατ. ευρώ πραγματικά λεφτά και πάνω από 1 δισ. ευρώ μαζί με τους φόρους εισοδήματος των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Αυτό το ποσό που μαζί με το καζίνο στο ελληνικό, γιατί ήρθε η γνωμοδότηση του ελεγκτικού συνεδρίου και ενέκρινε την απόφαση της επιτροπής μας και επομένως θα υλοποιηθεί, εκτιμούμε ότι το 2022 αυτό το ποσό του άμεσου δημοσιονομικού οφέλους θα πάει στο 1,5 δισ. και το 2026 στο 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως είναι τεράστιο το ποσό που εισπράττει το δημόσιο, από κάτι που είναι εθισμός σε κάποιο βαθμό, είναι εγγενής με την ανθρώπινη φύση, επομένως δεν μπορείς να το εξαφανίσεις και μέσα από αυτό βοηθιέται ο κρατικός προϋπολογισμός. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τα αλκοολούχα ποτά».

Αυτό που απασχολεί τον κ. Ντζανάτο, είπε τέλος και στο οποίο εστιάζει την προσοχή του, είναι ο ηλεκτρονικός τζόγος γιατί συνδυάζει δύο εθισμούς, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος