Podcast: Καρπούζι- φέτα, το απόλυτο γκουρμέ του καλοκαιριού και άλλες γευστικές προτάσεις για τον καύσωνα (audio)

Σύμμαχος για την αντιμετώπιση του καύσωνα η σωστή διατροφή. Οι ανάγκες του σώματος μας υπολογίζονται σε περίπου 2.5 λίτρα υγρών την σήμερα, αναφέρει στο Πρώτο πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Εχουμε και Λέμε» με το Στέλιο Βραδέλη, ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης. «Η φύση τα πάντα εν σοφία εποίησε και μας έχει προμηθεύσει με εξαιρετικά φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε αυτά που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την περίοδο του καύσωνα, επισημαίνει ο κ. Γρηγοράκης και αποθεώνει την ξεχασμένη γκουρμέ απόλαυση του καρπουζιού με τη φέτα αλλά και του στιγμιαίου καφέ.

Οι ανάγκες του ανθρώπινου σώματος σε υγρά και όχι απαραίτητα σε νερό είναι πολύ υψηλές. Υπολογίζονται περίπου σε 2,5 λίτρα την ημέρα  κι αυτές θα πρέπει να καλύπτονται μέσω νερού, μέσω υγρών γενικότερα, δηλαδή χυμών, γάλακτος, οποιοδήποτε υγρό τρόφιμο συνεισφέρει στην ενυδάτωση του σώματος. Βεβαίως με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πολύ πλούσια σε νερό

Στιγμιαίος καφές. Μια αγαπημένη συνήθεια που επιστρέφει:

Η προσθήκη στιγμιαίου καφέ στη διατροφή είναι μια πολύ ευεργετική συνήθεια. Συνεισφέρει στην ενυδάτωση του οργανισμού, μας τροφοδοτεί με πολύ υψηλή ποσότητα και καλή ποιότητα αντιοξειδωτικών, βελτιώνοντας την ινσουευαισθησία και βεβαίως αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και επιταχύνει και το μεταβολισμό. Συνεισφέρει και στην ελαστικότητα των αγγείων, βελτιώνοντας  τόσο τη λειτουργία της καρδιάς, όσο και το μεταβολισμό σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Χαροκοπέιου Πανεπιστημίου και της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Καρπούζι- φέτα. Το απόλυτο γκουρμέ του καλοκαιριού

Σύμφωνα με τις πάλαι ποτέ διατροφικές μας συνήθειες το καρπούζι με τη φέτα ήταν μια αγαπημένη συνήθεια που τα τελευταία χρόνια τείνουμε να ξεχάσουμε , να εγκαταλείψουμε. Το έδεσμα αυτό όμως σήμερα αποτελεί πάτο σε εστιατόριά με αστέρια Μισελέν.

Τα πρέπει και τα δεν πρέπει της καλοκαιρινής διατροφής:

Στα πρέπει της καλοκαιρινής διατροφής θα πρέπει να σκεφτούμε και τα δεν πρέπει. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε λιπαρά, δεν πρέπει να καταναλώνουμε βαριές σάλτσες, πικάντικα φαγητά που αυξάνουν τη θερμογένεση, καυτερά συνεισφέρουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι ανάγκες για ενέργεια της ζέστης μειώνονται. Σε μια τέτοια περίοδο η πείνα μας είναι σαφώς περιορισμένη και την ίδια ώρα όταν φάμε κάπως βαριά, νιώθουμε αρκετή δυσφορία. Είναι μια θαυμάσια περίοδος για να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε το βάρος μας, καθώς το αίσθημα της πείνας είναι περιορισμένο, και μπορούμε πολύ εύκολα να χορτάσουμε.

Αλάτι στο φαγητό:

Η προτροπή και η σύσταση αυτή επιβεβαιώνει τον κανόνα του παν μέτρον άριστον και πως τίποτα στη διατροφή δεν απορρίπτεται και δεν καταδικάζεται συλλήβδην. Το αλάτι σε άλλες αποχές προτείνουμε και συνιστούμε να μειώνεται δεδομένου πως σχετίζεται με την αρτηριακή υπέρταση. Στη συγκεκριμένη όμως χρονική περίοδο θα πρέπει άτομα υποτασικά, με χαμηλή πίεση να προσθέτουν αρκετό αλάτι στη διατροφή, καθώς ο ιδρώτας με την αυξημένη εφίδρωση, η απώλεια ηλεκτρολυτών και ιδιαίτερα νατρίου, είναι πολλή έντονη.

Αλκοόλ:

Το αλκοόλ είναι μια επιβαρυντική συνήθεια τις ημέρες του καύσωνα, δεδομένου πως η μεγάλη συγκέντρωση αλκοόλ επάγει τη διούρηση, επάγει δηλαδή την εφίδρωση, η οποία εάν δεν έχουμε προβλέψει να καλύπτεται από επαρκή ποσότητα υγρών, τότε το καθαρό αποτέλεσμα στο ισοζύγιο είναι αρνητικό.

Παγωτό:

Είναι πλούσια σε λιπαρά και η οξείδωση των λιπαρών απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργεια από πλευράς του σώματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην εξίσωση την αύξηση του θερμικού στρες. Τα λιπαρά, οπουδήποτε περιχέονται θα πρέπει να περιορίζονται. Στο παγωτό η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι άνω του 40%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος