Podcast: Η ρητορική μίσους για τα «τρία λιοντάρια», η «κόκκινη κάρτα» του Twitter και ο καθρέφτης της κοινωνίας

Για την αντίδραση του Twitter στην απαράδεκτη ρητορική του μίσους και στα ρατσιστικά  σχόλια στα social media, εναντίον των «τριών λιονταριών» της εθνικής Αγγλίας – του Μπουκαγιό Σάκα, του Τζέιντον Σάντσο και του Μάρκους Ράσφορντ – που αστόχησαν από την «άσπρη βούλα» στον τελικό του Euro με την Ιταλία, μίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» η Μαρία Γεωργίου και ο Γιώργος Πίκουλας με τη Βάλια Καϊμάκη.

Ο μεγάλος «χαμός» κυριολεκτικά έγινε στο Twitter, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη – πηγαίνοντας ένα βήμα «μπροστά» σε σχέση με το Facebook και το Instagram – και ανακοίνωσε ότι «κατέβασε» πάνω από 1.000 tweets και έκλεισε συγκεκριμένους λογαριασμούς χρηστών.

Το παρήγορο είναι ότι στον αντίποδα των εμετικών επιθέσεων, υπήρξε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης από επώνυμους υποστηρικτές, καθώς τη συγκριμένη πλατφόρμα επέλεξαν για να δημοσιοποιήσουν τα σχόλια συμπαράστασης προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου πρίγκηπας Ουίλιαμ και ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το γιατί συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ευρώπη το 2021. Πώς είναι δυνατόν τρεις ποδοσφαιριστές να βρίσκονται στο στόχαστρο ρατσιστών για το χρώμα του δέρματός τους, μόνο και μόνο επειδή έχασαν ισάριθμα πέναλτι σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

 

Βέβαια, η μάχη δεν έγινε μόνο στο twitter και στα social media, τα οποία απλώς αντανακλούν την κοινωνία. Στην πραγματική ζωή, αυτό που προκάλεσε σοκ στη βρετανική κοινή γνώμη ήταν ο βανδαλισμός μιας ασπρόμαυρης τοιχογραφίας του Μάρκους Ράσφορντ σε ένα καφέ στο νότιο Μάντσεστερ. Η αντίδραση του κόσμου ήταν μαγική, καθώς χιλιάδες άνθρωποι παρέλασαν από το σημείο, αφήνοντας μηνύματα, γράμματα, πόστερ και αγγλικές σημαίες. Σύμφωνα με ανάλυση που έκανε μια στοιχηματική εταιρεία σε ρατσιστικά tweets που απευθύνονται σε ποδοσφαιριστές, τον τελευταίο χρόνο ο Ράσφορντ έχει δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις από οποιοδήποτε άλλο παίκτη στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ράσφορντ μεγάλωσε στο νότιο Μάντσεστερ και για να ζήσει έτρωγε από τα γεύματα του σχολείου. Πρόσφατα, μάλιστα, ηγήθηκε μιας τεράστιας καμπάνιας για να μην κοπούν τα σχολικά γεύματα στους μαθητές, όπως ήθελε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, κατά την περίοδο της καραντίνας, όπου τα σχολεία ήταν  κλειστά. Δεν είναι τυχαίο, ότι έρευνα που έγινε στα σχολεία της περιοχής του Μάντσεστερ, έδειξε ότι τα παιδιά των δημοτικών σχολείων πιο πολύ στενοχωρήθηκαν για τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Ράσφορντ, παρά τις ήττα της Αγγλίας στον τελικό και την απώλεια του ευρωπαϊκού τροπαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος