Podcast: Η πανδημία, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και το μεγάλο «μπαμ» στις πωλήσεις υπολογιστών – Οι προβλέψεις για το 2022

Εάν μπορούσε κάποιος – υποθετικά μιλώντας – να προβλέψει εγκαίρως την πανδημία, θα έπρεπε να επενδύσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κάνοντας «τρελές» πωλήσεις. Για το «μεγάλο μπαμ» στη συγκεκριμένη αγορά συνομίλησαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης». Το 2021 πουλήθηκαν παγκοσμίως 341 εκατομμύρια υπολογιστές και σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2022 θα πουληθούν ακόμα περισσότεροι σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, φτάσαμε στα επίπεδα του 2021 όταν τότε είχε γίνει μια μεγάλη «αλλαγή γενιάς» κατά κάποιο τρόπο,  επειδή είχαν βγει πολύ πιο γρήγοροι υπολογιστές.

Τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές, καθώς πολλοί θέλουν να έχουν δυο και τρία μηχανήματα στο σπίτι. Κάποτε έφτανε ένας υπολογιστής, ενώ τώρα με την πανδημία που κλειστήκαμε όλοι μέσα, χρειάζεται ένας υπολογιστής ανά άτομο. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πωλήθηκαν πιο πολλά laptop, δηλαδή ο κόσμος προτίμησε περισσότερο τους φορητούς υπολογιστές παρά τα βαριά μηχανήματα.

Επίσης, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε δεν είναι τόσο οι υπολογιστές ως μηχανήματα, αλλά η αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Η αγορά μηχανημάτων αντικατοπτρίζει και τις καθημερινές μας ανάγκες, οι οποίες πηγαίνουν προς μιας μορφή πολύ μεγαλύτερης χρήσης του υπολογιστή, όχι μόνο για τη δουλειά αλλά και για το σχολείο, για τη γυμναστική, για ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι για τα tablet, πέρασε λίγο η «τρέλα», διότι με την πανδημία χρειαζόμαστε μηχανήματα πιο «ευέλικτα», για να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα, σε σχέση με ένα tablet. Η αλήθεια είναι ότι οι ταμπλέτες «στριμώχθηκαν» ανάμεσα στα κινητά που «μεγάλωσαν» και στα  laptop που «μίκρυναν».

Ενώ χωρίς κινητό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, το tablet δεν λείπει εύκολα από τον χρήστη. Είναι και το άλλο το «μαγικό» στα κινητά που βοηθάει πάρα πολύ, η φωνητική πληκτρολόγηση. Τι να το κάνεις το πληκτρολόγιο; Υπαγορεύεις το  κείμενο και μια χαρά μπορεί να σου στείλει ένα mail για παράδειγμα, με τη σωστή ορθογραφία.

Να σημειωθεί ότι η Apple είναι τέταρτη σε πωλήσεις υπολογιστών, κάτι που είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα, από τη στιγμή που έχει το δικό της λειτουργικό. Οι άλλες τρεις εταιρείες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις – Lenovo,  HP, Dell – χρησιμοποιούν όλες το ίδιο λειτουργικό, τα Windows, και άρα λοιπόν «μοιράζονται» την ίδια “πίτα”. Ενώ η Apple έχει μόνη της ένα μερίδιο αγοράς το οποίο είναι γύρω στο 8,5%. Είχε 9% αύξηση, ενώ οι άλλες είχαν έως και μείωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος