Podcast: Η κρίση με τα chip και η ευρωπαϊκή απάντηση

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις ελλείψεις σε chip στη βιομηχανία, μίλησαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη στην εκπομπή «Καθρέφτης» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Το απόγευμα της Δευτέρας 7 Ιουνίου 2021, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, εγκαινίασε το αναμορφωμένο εργοστάσιο της Bosch στη Δρέσδη, το οποίο θα αυξήσει κατά πολύ την ευρωπαϊκή παραγωγή σε τσιπάκια (ημιαγωγούς), ώστε η ΕΕ να περάσει σε μια εποχή μεγαλύτερης ανεξαρτησίας αν όχι αυτονομίας, από τα τσιπ που φτιάχνονται στην Ασία.

Η Bosch θα χρησιμοποιήσει κυρίως τα chip της για την αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα στους αερόσακους. Η επένδυση είναι ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ με τη γερμανική κυβέρνηση να δίνει 140 εκατομμύρια. Το όλο project εντάσσεται σε μια πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο να αυξήσουν την ευρωπαϊκή παραγωγή σε τσιπάκια.

Αυτό δείχνει το πόσο εξαρτάται η ευρωπαϊκή βιομηχανία από τα  chip, και δεν θέλει να βρίσκεται όμηρος άλλων χωρών.

Παράλληλα, η Βάλια Καϊμάκη αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα Creative Commons, η οποία εξασφαλίζει απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση στη γνώση, στον πολιτισμό, και στη δημιουργικότητα στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δίνει επιλογές στους χρήστες για να κατοχυρώσουν το copyright για μια φωτογραφία που ανεβάζουν, ένα αρχείο ήχου, μια μικρή έρευνα, ή ένα μικρό διήγημα. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να κατοχυρώσει ότι μια φωτογραφία είναι δική του, και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει κανείς άλλος, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Με την συγκεκριμένη πλατφόρμα, δεν υπάρχει χρηματική συναλλαγή. Αυτή η πρωτοβουλία έκανε την κοινότητα της γνώσης να μοιραστεί τα έργα της με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος