Podcast: Γιατί συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση; Πού οφείλεται η φετινή «τέλεια καταιγίδα» στις ενεργειακές τιμές;

Τo που οφείλεται η φετινή «τέλεια καταιγίδα» στις ενεργειακές τιμές και ιδίως εκείνης του φυσικού αερίου διεθνώς αναλύθηκε ξανά στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Νέα αφορμή για τη συζήτηση του ζητήματος αποτέλεσε η γενική αύξηση της τιμής του ρεύματος στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτή εμφανίζεται ασύμμετρη στις επιμέρους χώρες, με την Ελλάδα να κατέχει αυτό τον καιρό τα πρωτεία πανευρωπαϊκά. Έτσι, το κόστος της μεγαβατώρας στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα ήταν π.χ. διπλάσιο από εκείνο της Γερμανίας και τριπλάσιο από της Πολωνίας. 

Γιατί εμφανίζονται αυτές οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του ρεύματος και γενικότερα τι συμβαίνει με την ενεργειακή κρίση; Πρόκειται για έντονη αύξηση της ζήτησης διεθνώς λόγω ανάκαμψης που συναντά μια μειωμένη προσφορά; Είναι θέμα μείωσης των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα; Yπάρχει βιαστική μετακίνηση στις ΑΠΕ, με ταυτόχρονη μείωση της λειτουργίας πυρηνικών/λιγνιτικών μονάδων; Παρακολουθούμε γεωπολιτικά παιχνίδια με την ενέργεια, με κυρίως εμπλεκόμενη τη Ρωσία; Μία σημαντική παράμετρος είναι πλέον η μεγάλη χρηματιστηριοποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου κι ακόμη κι ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα αγοραπωλησιών ρύπων; 

Podcast: Γιατί συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση; Πού οφείλεται η φετινή «τέλεια καταιγίδα» στις ενεργειακές τιμές;Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έδωσε ο προσκεκλημένος της εκπομπής Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επιστημονικό και ερευνητικό αντικείμενο την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ