Podcast: Γάμος και τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια- Τέλος των διακρίσεων και ισότητα για όλους

Στον καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντώνη Καραμπατζό ανήκει το σημερινό επίκαιρο σχόλιο, στο ομώνυμο ένθετο της εκπομπής «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Όπως αναφέρει ο κ. Καραμπατζός, στις 17.3.2021, με απόφαση του Πρωθυπουργού, συστάθηκε Επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Αλ.-Λ.Σισιλιάνου, τ. προέδρου του ΕΔΔΑ, με σκοπό τη σύνταξη «Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+». Η Επιτροπή παρέδωσε στις 29.6.2021 μία Έκθεση με τα βασικά πορίσματά της. Μεταξύ άλλων, η Έκθεση άνοιξε τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, υπογραμμίζοντας ότι «καμία στρατηγική για την ισότητα ΛΟΑΤΚΙ+ δεν θα μπορούσε να μην θέτει το ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο».

Κατά τα φαινόμενα, σημειώνει ο κ. Καραμπατζός, στη χώρα μας διαμορφώνεται πλέον μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ένας κατ’ αρχήν consensus προς τη σωστή κατεύθυνση. «Η αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφύλων παρίσταται πλέον επιβεβλημένη. Οι περισσότεροι λόγοι που συνηγορούν υπέρ αυτού του βήματος είναι ήδη γνωστοί. Προεχόντως, όπως από καιρό υποστηρίζεται, η θεμελιακή αρχή της ισότητας επιτάσσει την ισότιμη –και όχι διακριτική– μεταχείριση των ερωτικών επιλογών, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Έφτασε, νομίζω, η ώρα στη χώρα μας για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων. Το βήμα αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί, για λόγους ίσης μεταχείρισης σε σχέση με τον γάμο μεταξύ ετερόφυλων, και με το δικαίωμα του ομόφυλου ζεύγους σε τεκνοθεσία. Πρώτιστος εδώ γνώμονας θα είναι, ασφαλώς, το συμφέρον του παιδιού. Όπως δείχνουν πάντως σχετικές έρευνες διεθνώς, δεν βλάπτονται καθόλου τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς. Αντιθέτως, έχουν την ευκαιρία να βρουν και αυτά μία οικογένεια και να ζήσουν πιο ευτυχισμένα. Η διασφάλιση της ευτυχίας των περισσότερων και των λιγότερων αποτελεί γνώρισμα της ηθικής μας συγκρότησης, αλλά και μιας γνήσιας φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας» επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος